Prodaja

U pripremi tenderi za još devet preduzeća

U toku su tenderi za privatizaciju šest preduzeća među kojima su i strateška, poput RTB "Bora" za koji se traži partner koji će investirati 350 miliona dolara. U Ministarstvu privrede potvrdili su RTS-u da pripremaju javne pozive za još devet preduzeća koje će oglasiti u narednom periodu.

Za samo deset dana od raspisivnja javnog poziva za tendersku dokumentaciju za borski RTB interesovalo se sedam investitora – pet ju je već otkupilo, a dva su podnela zahtev. Kinezi ne kriju da žele strateško parterstvo sa borskim gigantom.

"Ta kompanija se zove 'Ziđin' iz provincije Fuđen, to je južna provincija. Ta kompanija je jedna od najuspešnijih u toj oblasti u našoj zemlji, ima i svoju fabriku i predstavništvo u drugim zemljama", naveo je ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić tu kinesku kompaniju vidi kao najozbiljnijeg partnera. I ostali su ozbiljni, ali pitanje je njihove računice, rekao je Savić.

"Iza kompanija iz tržišne privrede ne stoji država, dok iza velikih kineskih kompanija uvek stoji država, tako da kažemo da su njihove manevarske mogućnosti znatno veće i oni mogu da posluju na duži rok čak i ako ne beleže značajan profit", objasnio je Savić.

Radi se i na rešavanju statusa i tri fabrike "petrohemijskog kopleksa": "Azotara" ide u stečaj, za kikindsku MSK u toku je drugi krug privatizacionog javnog poziva, a za "Petrohemiju" tender se sprema.

"Napravili smo odlične rezultate kada je “Petrohemija” u pitanju, ona danas posluje pozitivno, kada je MSK u pitanju, oni rade stabilno, ne generišu više gubitke. Kada je “Azotara” u pitanju, situacija je izuzetno teška – ogromna dugovanja", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U najavi je i skori tender za privatizaciju PKB-a, a sledeće godine i Komercijalne banke. Inače, u Ministrastvu privrede kažu da im je od 560 problematičnih preduzeća, koliko ih je 2014. godine bilo na listi za privatizaciju, ostalo da reše još 104.

"Ubrzano radimo na rešavanju nasleđenih problema u oblasti privatizacije. Objavićemo javne pozive i za privatizaciju svih ostalih preduzeća ukoliko se za to steknu uslovi, uzimajući u obzir specifičnosti svakog privrednog društva", navode u Ministarstvu privrede.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!