Društvo

U Pragu otvorena izložba posvećena Nikoli Tesli

Ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Pragu izložbu posvećenu Nikoli Tesli pod nazivom „Praški student“ i tom prilikom istakla da je bezrezervnom podrškom u organizovanju ove izložbe Ministarstvo kulture Republike Srbije još jednom dalo doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg srpskog i svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

„To je naš dug prema njemu i obaveza koju imamo prema sadašnjim i budućim generacijama. Između ostalog i zato što on i danas predstavlja sponu između naših naroda i država i što, poput čitave oblasti kulture, čini da se još bolje upoznamo i razumemo. Taj njegov poklon čovečanstvu, kroz događaje kao što je ova izložba, nastaviće da bude inspiracija mnogim generacijama koje dolaze“, poručila je Gojković i dodala da je u planu da ta i druge izložbe iz Srbije sa temom Nikole Tesle gostuju i u ostalim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Foto: Dario Konstantinović

Gojković je ukazala na to da se izložbom nastavlja sa negovanjem veze, koja je nastala pre više od 140 godina i prvog boravka Nikole Tesle u „gradu stotinu tornjeva“, kao i da ova izložba predstavlja novi susret velikana nauke i mesta čuvenog po svojoj bogatoj kulturi i tradiciji.

Na izložbi je hronološki predstavljen Teslin životni i naučni put, kao i istorijski trenutak i duh vremena u kome je živeo i stvarao, poručila je Gojković.

 

Foto: Dario Konstantinović

 

Gojković je dodala da je poseban deo posvećen njegovim odnosima sa Pragom i Češkom, u kojima je boravio dva puta: radi školovanja 1880. godine i skoro šest decenija kasnije, kao počasni gost na univerzitetu, naglasila je ministarka kulture i dodala da je nakon Trsta i Beča, i publici u Pragu predstavljena Teslina jedinstvena ličnost, vanvremenska pojava i istorijsko delo.

 

Foto: Dario Konstantinović

Ministarka je navela da izložbu čini samo deo eksponata iz njegove bogate zaostavštine, među kojima preovlađuju patenti, crteži i fotografije, zatim makete laboratorija u kojima je izvodio eksperimente, kao i modeli velikih pronalazaka, kako bi se posetiocima barem delom ilustrovalo koliki je doprinos Tesla pružio celom svetu.

 

Foto: Dario Konstantinović

Gojković je podsetila na međusobnu povezanost Tesle i Praga, o čemu svedoči i pismo koje je iz Njujorka Tesla uputio tadašnjem gradonačelniku, u kome je naveo da „u svom umu drži i dalje dragocene uspomene na prelepi grad Prag“, i ukazala na veliko poštovanje, koje je genijalni srpski izumitelj uživao u Češkoj Republici, kao nosilac ordena Belog lava, dobivši ulicu, park i najveći spomenik na svetu.

Ministarka je navela da su o fenomenu Nikole Tesla i tome koliko su njegovi pronalasci menjali tokove istorije napisani su najraznovrsniji tekstovi i naučni radovi, dodavši da su njegov lik i delo i danas nepresušna  inspiracija mnogobrojnim stvaraocima i umetnicima iz svih delova sveta, a jedna od najvećih svetskih elektroenergetskih i inovatorskih kompanija ponela je njegovo ime.

 

Foto: Dario Konstantinović

Otvaranju izložbe prisustvovali su i govorili predsednik upravnog odbora starog Sajmišta u Pragu Tomaš Hubl i pomoćnik ministra kulture Češke Republike Ondrej Hrast, koji je istakao važnost Nikole Tesle.

„Nikola Tesla, koga smo zvali i ‘gospodar munja', čiju ćemo izložbu, odnosno elemente izložbe, večeras imati priliku da vidimo, je neko, čiji su pronalasci bili, i sigurno će biti, inspiracija mnogima“, rekao je Hrast i izrazio uverenje posle današnjeg sastanka sa ministarkom kulture Republike Srbije, Majom Gojković, da će saradnja dve zemlje u oblasti kulture u budućnosti dati dobre rezultate.

Autor naslovne fotografije: Dario Konstantinović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!