Softver

U Novom Sadu počele obuke za IT

U Novom Sadu i Nišu započele su obuke za kandidate odabrane u Nacionalnom programu prekvalifikacija u IT sektoru.

Program prekvalifikacije pokrenut je radi obezbeđenja kadrova u IT sektoru i smanjenja nezaposlenosti, a kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednu godinu dana 118 IT kompanija u Srbiji planira da zaposli 1.000 programera-početnika.

Konkurencija za obuku u Nacionalom programu prekvalifkacija u IT sektoru bila je velika.

Prijavilo se čak 12.363 kandidata, a od njih je odabrano 700 najboljih.

Proces selekcije završen je za kurseve u Novom Sadu i Nišu, dok će u Valjevu, Beogradu, Zrenjaninu, Čačku i Subotici kandidati učestovati u dodatnom krugu selkcije za 81 preostalo mesto na kursevima.

Devet škola i insitucija širom Srbije, koje će organizovati ukupno 18 kurseva programiranja, sprovelo je testiranje i intervjuisanje 2.042 kandidata, koji su ušli u uži izbor, a konačna lista svih polaznika biće objavljena ovih dana na sajtu www.itobuke.rs.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović objašnjava da, nakon što su dobili sve neophodne podatke o kursevima, vremenu i mestu održavanja, planu rada i prakse, kandidati su poslali listu s tri želje, odnosno obuke koje žele da pohađaju.

Škole su u toku protekle dve nedelje organizovale dodatno testiranje i intervjue potencijalnih polaznika i na osnovu tog procesa odabrale najbolje kandidate, objasnio je Jovanović.

Kako je dalje kazao, mesta koja su ostala slobodna posle prvog kruga popuniće kandidati koji nisu uspeli da upišu kurs koji im je bio prva želja.

Ukoliko sva mesta ne budu popunjena ni posle drugog kruga, po istom principu biće održan i treći, najavio je naš sagovornik.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!