Industrija

U Norveškoj svaki treći novi automobil ima električni pogon

Preko 30 odsto prodaje novih automobila u Norveškoj u 2018. godini činili su modeli na struju, što je novi rekord ove skandinavske zemlje.

Norveška je već dugo evropski lider u prodaji električnih automobila, ali je u 2018. godini nadmašila sve prethodne godine kada je reč o procentualnom udelu vozila na struju na tržištu novih automobila.

U godini koja je za nama, električni automobili činili su 31,2 odsto prodaje novih vozila u Norveškoj, što je veliki skok u odnosu na 2017. godinu, kada je taj broj iznosio 20,8 odsto. Samo 4 godine ranije, 2013. godine, tržišni udeo novih elektroautomobila bio je svega 5,5 odsto, navodi Rojters.

Ako se gledaju samo brojevi, prodaja električnih automobila u ovoj zemlji porasla je za 40 odsto u poređenju sa 2017. godinom, kupcima u Norveškoj za proteklih 12 meseci isporučeno je 46.092 automobila sa pogonom na struju.

U istom periodu, zabeležen je pad prodaje dizelaša od 28 odsto, benzinaca 17 odsto, dok je prodaja automobila sa hibridnim pogonom doživela pad od 20 odsto.

Najprodavaniji model na struju u 2018. godini bio je Nissan Leaf, a sledi Tesla, zbirno sa modelima S i X.

Norveška želi da do 2025. poptuno obustavi prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi smanjima zagađenje vazduha i emisiju ugljen-dioksida. Zato država i dalje stimuliše kupovinu elektroautomobila raznim subvencijama, poreskoim olakšicama i drugim beneficijama, prenosi B92.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!