Društvo

U nevremenu oštećena Petrovaradinska tvrđava

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković obišla je sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem spomenik kulture Petrovaradinsku tvrđavu i objekte koji su oštećeni u nevremenu i poručila da će se nakon procene štete sagledati mogućnosti u pogledu pomoći da se što pre saniraju posledice i nesmetano nastavi život u gradu.

Gojković je rekla da je sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, od trenutka kada je počelo ovo nevreme i oluja bili u kontaktu i dogovorili se da današnji dan posvetimo obilasku spomenika kulture, kao i ustanova kulture i da vidimo kolika je pričinjena šteta i da sačekamo da gradske vlasti izađu sa procenom štete, da vidimo u kojoj meri može da pomogne i Vlada Republike Srbije u saniranju.

Ministarka je izrazila zahvalnost svim radnicima gradskih komunalnih preduzeća koji se od noći kada su se desile nepogode nalaze na ulicama Novog Sada, uklanjaju drveće i trude se da saniraju štete na objektima koji su uglavnom ostali bez krova, ali i struje, kao i svim privatnim kompanijama koje su pokazale  solidarnost i društvenu odgovornost i pomažu u saniranju posledica.

Prema njenim rečima, veliku zabrinutost građani su pokazali za stanje čuvenog sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, odnosno strepeli za to da li je oštećen u nevremenu.

„Petrovaradinski sat je tu i biće tu još dugo sa nama, nadamo se vekovima. Preventive radi, Grad Novi Sad, Zavod, svi oni koji brinu o spomenicima kulture, uklonili su delove sata da ne bi bio oštećen zbog nepogoda koje se i dalje najavljuju, ali svakako sat zaslužuje jednu posebnu brigu u narednim vremenima, a možda i restauraciju“, ukazala je Gojković.

Ministarka kulture je rekla da će se sagledati da se zajedničkim snagama ojača simbol Grada Novog Sada, kako ne bi strepeli u budućnosti.

„Tu smo – Grad Novi Sad, pokrajinska vlast i  Vlada Republike Srbije zajedno, da pomognemo Novosađanima i Novom Sadu da se što pre sanira šteta i život nastavi dalje onakav kakav je bio“, navela je ministarka.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je u nevremenu tokom prošle nedelje Grad Novi Sad  pretrpeo štetu i da su na Petrovaradinskoj tvrđavi oštećeni objekti Duge kasarne, Arsenala i Jednostavne kasarne.

Đurić je naveo da je oštećen krov i da su na terenu radnici i mašine kako iz javnih preduzeća, tako i privatnih kompanija i dve kineske kompanije koje pomažu da se šteta što pre sanira i pokrije krov u slučaju da se ponovo desi nevreme sličnih razmera.

Nadamo se da ipak do toga neće doći i da ćemo koliko-toliko uspeti da  sačuvamo našu Tvrđavu, istorijsko–kulturni spomenik grada i cele države, naglasio je gradonačelnik Novog Sada.

On je precizirao da je u Novom Sadu oboreno više od 1.000 stabala, oštećeno približno 2.000 privatnih i javnih objekata, dok su štetu pretrpele i škole i vrtići, kao i kulturni objekti u Futogu i Rumenci.

Situacija u Novom Sadu, kako je rekao Đurić, nije jednostavna, a  prioritet je bio da se pomogne građanima koji su bili izloženi neposrednoj opasnosti, te da se nakon toga pristupilo čišćenju i oslobađanju saobraćajnica kako bi prevoz funkcionisao, a onda i stabilizaciji u snabdevanju strujom.

FOTO: Dario Konstantinović

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!