Svet građevinarstva-nekretnina

U Nemačkoj rastu cene stanova – pokrenuta inicijativa za nacionalizaciju referendumom

U Berlinu stanarine neprestano rastu. Jedna građanska inicijativa za to okrivljuje firme koje su poseduju veliki broj stanova.

Nedaleko od trga Kotbuser tor nalazi se drvena koliba oblepljena plakatima. Improvizovanu građevinu su pre par godina podigli stanari okolnih zgrada. Namenili su je za razne građanske inicijative. Naročito su aktivne inicijative protiv rasta cena stanarina, prenosi Deutsche Welle.

Da bi imala realnu šansu za tu ideju, Inicijativa mora da za četiri meseca sakupi 170.000 potpisa. Tek tada može da bude raspisan referendum na kojem polovina birača s pravom glasa mora da glasa za taj zahtev. Ali i nakon toga bi bilo upitno da li vlasnicima mogu da budu oduzeti stanovi. Nemački Osnovni zakon (Ustav) izričito štiti privatno vlasništvo. Ali i građanska inicijativa se poziva na Osnovni zakon. U članu 15 stoji da „zemljište može biti preneseno u vlasništvo zajednice zakonom koji reguliše način i količinu obeštećenja“.

Inicijativa je usmerena, pre svega, protiv firme „Deutsche Wohnen“. To preduzeće, samo u Berlinu, poseduje više od 100.000 stanova. Preduzeće „Deutsche Wohnen“, tvrde oni koji se zalažu za Inicijativu, usmereno je isključivo na podizanje profita. Obnavljaju stanove samo a bi mogli da povećavaju stanarine. Mnogi berlinski podstanari su zato protiv tog preduzeća podneli tužbe.

Firma „Deutsche Wohnen“ nije želela da se oglasi u vezi s tom građanskom inicijativom. Udruženje preduzeća vlasnika stanova u Berlinu i Brandenburgu (BBU), čija je članica i firma „Deutsche Wohnen“, sa zgražavanjem reaguje na plan Inicijative. „Ta Inicijativa stvara populističku atmosferu, a njome ne nastaje ni jedan jedini novi stan. Njihovi ciljevi nisu u skladu sa Osnovim zakonom i ne mogu da se finansiraju“, kaže portparol BBU David Eberhart. S druge strane, pokretači Inicijative tu ideju vide kao potez iz očaja. „Tako radikalan potez je nažalost neophodan. Od 1990-ih godina stanarine su eksplodirale, jer se država povukla i prepustila polje silama tržišta. A one ne stvaraju stambeni prostor koji može da se plati. Ako političari ne rade ništa protiv toga, onda to moramo da uradimo mi.“

Problemi na berlinskom tržištu stanova su nesporni. Stanarine su, prema nekim podacima, u proteklih sedam godina gotovo udvostručene. Uprava za razvoj grada izračunala je da bi do 2030. godine moralo da bude izgrađeno 194.000 stanova kako bi se nadoknadilo nedostatak.

Glavni razlog za nedostatak stanova je rast broja stanovnika u Berlinu. Većina stručnjaka smatra da postoje efikasnija rešenja od oduzimanja stanova. „Politika bi trebalo da se koncentriše na izgradnju stanova koje obični građani mogu da plate. Osim toga, trebalo bi da budu „ojačana“ seoska područja, kako Berlin ne bi tako brzo rastao“, kaže Ralf Henger iz Instituta nemačke privrede (IW). Oduzimanje stanova bi takođe veoma uplašilo privatne investitore – a posledica toga bila bi da bi stanova bilo još manje, smatra on.

To da građanske inicijative mogu da pomrse račune investitorima u Berlinu ima dugu tradiciju. Pre nekoliko nedelja „Google“ je otkazao izgradnju start-ap-kampusa vrednog 500 miliona evra zbog upornih protesta levičarskih grupa. Godine 2014. jedna građanska inicijativa referendumom je sprečila izgradnju na području bivšeg aerodroma Tempelhof.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!