Proizvodnja hrane i pića

U Međunarodno udruženje sirara primljeni članovi iz Srbije

Međunarodno udruženje sirara prvi put je imenovalo članove iz Srbije i uručilo medalju "Bratstva svetog Igizona" osmorici pojedinaca iz javnog, političkog i poslovnog života koji su doprineli razvoju i "promociji sira i sirarske delatnosti".

Novoimenovani članovi, koji su u Udruženje primljeni na svečanosti posvećenoj siru u rezidenciji ambasadora Francuske, imaće ulogu da nastave širenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalnom nivou i na taj način obezbede veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije. Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni imenovan je za zaštitnika Međunarodnog udruženja sirara.

Mondoloni je istakao značaj sira u Francuskoj, naglasivši da je sir deo francuske baštine i da u toj zemlji postoji 1.200 vrsta sira od kojih je 45 zaštićenog porekla: "Želimo da sve ove ukuse Francuske podelimo sa prijateljima u Srbiji, sa prijateljima koji znaju šta znači dobra hrana".

Nove članove je na svečanosti proglasio čuveni majstor sira i predsednik ovog udruženja Rolan Bartelemi: "Prepoznao sam u Srbiji želju da se neko ugosti, da se nešto podeli. Gastronomija u Srbiji je - deljenje. Ovde se sir, takođe, deli i to pred ručak uz čašicu i time se zapečaćuje prijateljstvo". Prema njegovim rečima, sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljeni vrstom, teksturom, poreklom.

“Putujući svetom i otkrivajući različite sireve, shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora”, naglasio je Bartelemi.

U redove Bratstva, koje je deo Udruženja, primljeni su i predsednik kompanije “Deleze” Kventin Roaje, generalni direktor trgovinskog lanca “Gomex” Goran Kovačević, direktor izdavaštva kompanije “Ringier Axel Springier” Sreten Radović, urednik magazina "Vino&Fino" i član borda Udruženja somelijera Srbije Igor Luković, komercijalni direktor grupe “Savencia Fromage & Diary” grupe Tijeri Leforestije, kao i generalni direktor kompanije “Mlekoprodukt” Andrej Beslać.

Za člana je imenovan i Gijom Iskander, talentovani kuvar koji iza sebe ima dvodecenijsku karijeru u gastronomiji, a koji je 2018. godine došao Beograd gde je uveo inovativni pristup spajajući hranu i posebne kulinarske tehnike.

U prostorijama francuske ambasade organizovano je i prvo zasedanje Međunarodnog udruženja sirara, inače 559. po redu, a na inicijativu kompanije “Mlekoprodukt”, članice “Savencia Fromage & Diary” grupe. Ovo udruženje postoji već pola veka, s misijom da objedini celokupnu mlekarsku delatnost - od proizvodnje mleka do komercijalizacije gotovih proizvoda i promocije plemenite note sireva, a broji 7.000 poznavalaca i ljubitelja sireva u 45 zemalja širom sveta.

Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!