Projekti

U Londonu uskoro počinje da radi klinika za lečenje zavisnosti od igrica

U Londonu se otvara klinika za lečenje zavisnosti od igranja kompjuterskih igrica što je posledica nedavnog svrstavanja "zavisnosti od igrica" u mentalne bolesti od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Ova vrsta zavisnosti podjednako može da ugrozi zdravlje pojedinca, kao što ga narušava i zavisnost od raznih drugih poroka, pošto su simptomi slični, navodi se u oceni britanskih zdravstvenih vlasti. Zato je odlučeno da se na taj način pomogne ljudima sa ovim problemom, prenosi Bug.

Tako će u engleskoj prestonici uskoro biti otvoren Centar za zavisnosti od video - igrica. To je, za početak, ideja, ali će kasnije aktivnost centra biti proširena na lečenje zavisnika od drugih sadržaja na internetu, kao što je pornografija.

Čitav projekat biće finansiran od strane Nacionalne zdravstvene službe, kao i različtih donatora i organizacija. Ova "bolest" najčešće pogađaja tinejdžere i mlađu populaciju, pa se neretko dešava mladi zapostave školovanje, što se odražava na različite aspekte, ali i sam kvalitet njihovog života, smatraju iz SZO.

Osnivačica klinike, psihijatar Henrijeta Bouden Džouns, smatra da ne preti opasnost od epidemije ove bolesti, ali da će centar svakako pomoći onome ko ima problem. Ona je zadovoljna jer se, kako smatra konačno ova vrsta zavisnosti tretira na adekvatan način.

S druge strane, pojedini psihijatri kritikuju ovaj potez, jer misle da bolest mora da se leči sistemski, u širem smislu. Oni tvrde da je, kako kažu zavisnost od igrica samo delić sveukupnog problema, kao i da se mora podizati svest o odgovornom ponašanju na opštem nivou.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!