Finansijske usluge

U kojim zemljama se najviše koriste kriptovalute?

U izveštaju Chainalysis analizirano je koje su zemlje najveći korisnici kriptovaluta u svetu.

U izveštaju se upoređuju vrednosti transakcija sa kupovnom moći i stavlja poseban fokus na neprofesionalnu i peer-to-peer upotrebu kako bi se procenilo koje su zemlje zaista napravile napredak u usvajanju kriptovaluta u većem delu svoje populacije.

Izveštaj pokazuje da je Vijetnam neporaženi pobednik ove lestvice, s visokim bodovanjem na ukupnoj vrednosti kriptotransakcija, kao i na plaćanjima pojedinaca. Vrednost dolaznih transakcija kriptovalute nije bila daleko ispod one mnogo veće Indije.

Jedan od razloga zašto se kriptovalute pokazuju popularnim u Vijetnamu, pa i u drugim zemljama u razvoju je taj što se koriste kao investicioni alat umesto drugih dobrih opcija, navodi se u izveštaju, pčrenosi B92.

Pokušaj očuvanja vrednosti nečije ušteđevine kada lokalne valute posustaju još je jedan podsticaj za ulaganje u kriptovalute, stavljajući Venecuelu, Argentinu i Tursku na kartu korisnika kriptovaluta.

Pojedinci u zemljama u razvoju takođe koriste kriptovalute za međusobna plaćanja. U ovom segmentu visoko se rangiraju afričke zemlje poput Nigerije i Kenije. Afričke zemlje prednjačile su u usvajanju inovativnih P2P načina plaćanja, na primer mobilnog plaćanja, u procesu preskakanja opcija poput bankovnih transfera i onih digitalnih opcija plaćanja koje su vezane za njih.

Među razvijenim zemljama korišćenje kriptovalute bilo je najraširenije u zemljama engleskog govornog područja - pre svega u Sjedinjenim Državama, ali i Velikoj Britaniji, Kanadi, Južnoj Africi i Australiji.

Ekonomije u razvoju - Indija, Kina i Brazil - takođe su registrovane kao veliki korisnici. U slučaju intenzivne upotrebe Rusije i Ukrajine, Čejnanalisis ih povezuje s raširenim nepoverenjem u institucije i mogućim begom kapitala i izbegavanjem poreza.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!