Industrija

U Kini počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa

U Kini je počela masovna proizvodnja autonomnih autobusa, odnosno vozila bez vozača kojima upravlja veštačka inteligencija.

Do sada je proizvedeno stotinu minibuseva, sa 14 sedišta, namenjenih kineskom tržištu, a cilj je širenje i na svetsko tržište.

Jedan od izvoznih proizvoda mogao bi biti i autonomni autobus "apolong", koji ima četvrti stepen autonomnije, što znači da tehnologija može u potpunosti da upravlja vozilom u većini uslova.

Peti stepen podrazumeva tehnologiju koja će samostalno moći da upravlja u svim situacijama - poput blatnjavih staza i loših vremenskih uslova, prenosi Tanjug.

"Apolong" autobusi su manji od klasičnih, u njima nema sedišta za vozača, nema volana, niti papučica za gas i kočnicu, već je za vožnju zadužen isključivo kompjuter.

Autobuse pokreće električni motor, a sa punjenjem baterije od dva časa mogu preći sto kilometara, uz maksimalnu brzinu do 70 kilometara na čas.

Ova vozila bi se uskoro trebalo da počnu da se koriste u nekoliko kineskih gradova, a velike planove za "apolong" u Japanu ima kompanija "Softbak", koja je već kupila deset vozila, navode naučni portali.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!