Društvo

U Kamendinu uručeni ključevi 270 stanova izbegličkim porodicama

U zemunskom naselju Kamendin uručeni su ključevi 270 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s prebivalištem na teritoriji Beograda. Stanovi su izgrađeni u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP).

Vrednost izvedenih radova je 7,9 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija, a Grad Beograd je donirao zemljište i infrastrukturu u ukupnnoj vrednosti od 226 miliona dinara.

Kamen temeljac za izgradnju ovih 270 stanova položen je 17. novembra 2017. godine. Izvođač radova je konzorcijum koji čine „Zlatibor gradnja“ Beograd AD i drugi, dok je stručni nadzor obavio „Šidprojekt doo“ Šid.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao vodeća institucija, sprovodi Regionalni stambeni program u Srbiji.  Do sada je, kroz RSP, u Srbiji krov nad glavom obezbeđen za 3 500 porodica a za još 3.900 porodica biće obezbeđen dom do kraja realizacije ovog projekta, 2021. godine.

Svečanom uručivanju ključeva prisustvovali su brojni zvaničnici iz Srbije, predstavnici donatora, stranih ambasada, međunarodnih organizacija, državnih institucija i korisnici.

Okupljenim porodicama, koje su dugo čekale svoj krov nad glavom, obratili su se prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i  predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić,  a u ime najvećeg donatora, Delegacije Evropske unije u Srbiji, govorio je šef sektora za saradnju, Ingve Engstrom. U ime Grada Beograda obratio se gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. Skupu su se obratili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Kajl Skat, viceguverner Banke za razvoj Saveta Evrope, Tomaš Boček, ambasador Švajcarske Filip Ge, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio, kao i Hans F. Šoder, šef Predstavništva UNHCR-a  u Srbiji.

Komesar Cucić zahvalio se donatorima, Gradu Beogradu i svim učesnicima Regionalnog stambenog programa, a korisnicma poželeo spokojan i srećan život u novim domovima.

„Danas, na Svetski dan izbeglica, kada zajedničkim višegodišnjim zalaganjem useljavamo 270 najugroženijih izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u nove stanove, još jednom pokazujemo da Srbija nije zaboravila izbeglice iz devedesetih, već nastavlja da rešava probleme ljudi koji su tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije morali da napuste dom.“

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić istakao je da je Republika Srbija proteklih decenija podnela velike žrtve i učinila ogromne napore da pomogne obnovu dostojanstvenog života izbeglica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i interno raseljenih lica iz Kosova i Metohije.

„Obeležavajući useljenje u stanove iz Regionalnog stambenog programa, mi na najbolji mogući način pružamo doprinos ostvarivanju osnovnih ljudskih prava izbeglica i praktičnoj realizaciji prava sadržanih u Konvenciji o izbeglicama Ujedinjenih nacija,“ rekao je Dačić.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!