Saobraćaj i transport

U izgradnji metroa u Beogradu partneri Vladi Srbije biće francuska i kineska kompanija

Zajednički sporazum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije „ Powerchina” i francuske kompanije „Alstom” biće potpisan 22. januara.

Francuski „Alstom” već radi na modelima i specifikacijama koji su vezani za ceo sistem metroa. Usvojen je plan detaljne regulacije za Makiško polje, gde bi radovi trebalo da počnu do kraja godine.

Na tom mestu će biti izgrađen veliki depo, odakle će krenuti i izgradnja prve linije metroa, koja će ići preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva. Druga linija će ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna.

U proteklom periodu dosta je urađeno na pripremi za početak izgradnje metroa, poput prifizibiliti i fizibiliti studije, projekta izgradnje šinskog sistema, plana detaljne regulacije, plana generalne regulacije...

Krajem prošle godine je ratifkovan i međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine, prenosi Tanjug.

Vrednost sporazuma je 581 milion evra, od kojih je 127 miliona evra namenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Prema nekim procenama, prva linija metroa u Beogradu, od Makiškog polja do Mirijeva, mogla bi da bude gotova za tri godine od početka radova.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!