Obrazovanje i posao

U IT sektoru zaposleno više od 40.000 ljudi

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se u Briselu sa Žan Pijer Burginjonom predsednikom Evropskog Istraživačkog Saveta (ERC) i tom prilikom poručio da Vlada Srbije vidi ERC kao jednog od ključnih partnera u razvoj srpskog inovativnog ekosistema.

Ministar Popović je ocenio da je situacija u oblasti inovacione politike u Srbiji izuzetno dobra, ali i da država nastavlja sa daljim razvojem infrastrukture za inovacije i jačanjem inovacijske i istraživačke zajednice.

"Pomoć od EU odnosno Evropske komisije biće nam od ključne važnosti u naredne 2 do 3 godine jer moramo da dostignemo nivo učesnika u ovom procesu u EU. Želimo da zasnivamo našu ekonomiju na inovacijama i znanju kao što to čine razvijene zemlje EU. U tome nam je značajna podrška naših partnera iz ERC i drugih relevantnih institucija EU nadležnih za oblast inovacija", rekao je Popović u Briselu.

Dodao je da srpski IT sektor pravi veliki napredak i da je to jedan od ključnih potencijala za digitalnu transformaciju i razvoj inovacija.

"U IT sektoru imamo zaposlenih više od 40.000 ljudi. To su uglavnom mladi srpski inženjeri koji svoje usluge pružaju najvećim kompanijama iz celog sveta. Želimo da im obezbedimo najbolje uslove i da ih usmerimo da svoja znanja i talenat u što većoj meri primene u razvoju inovacija u Srbiji ", rekao je Popović.

Popović je rekao i da Vlada Srbije radi na jačanju veze između nauke i privrede i daljem razvijanju inovacijske infrastrukture u Srbiji.

"Gradimo inovacijske i naučno-tehnološke parkove u velikim gradskim i univerzitetskim centrima, ali i u manjim sredinama na teritoriji cele Srbije. To znači više novih radnih mesta, više mladih koji ostaju u zemlji, zdraviju ekonomiju zasnovanu inovacijama", rekao je Popović.

On je dodao kako je cilj da se radi u srpskoj nauci i tehnologiji, domaćim inovacijskim parkovima i inostranim inovacijskim kompanijama koje će razviti proizvode za koje "s ponosom možemo reći da su napravljeni u Srbiji".

Na sastanku je dogovoreno da ERC delegira jednog predstavnika za Savetodavni odbor za inovacije čija će uloga u budućnosti biti da koordinira saradnju Vlade Srbije sa institucijama Evropske komisije u oblasti inovacija. Ministar Popović pozvao je predstavnike ERC-a da posete Srbiju kako bi se upoznali sa ključnim političkim i profesionalnim akterima zaduženim za izgradnju srpskih eko-inovacija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!