Industrija

U industrijsku zonu u Subotici uskoro stiže i nemački "Bojsen"

U Industrijskoj zoni u Subotici posluju poznate internacionalne kompanije poput "Simensa", "Kontinentala", "Svarovskog", "Kalcedonije", "Norma grupe" i "Ameteka" i prošle godine ostvarile su više od 850 miliona evra prometa u Srbiji. Očekuje se i nova investicija u zonu, vredna 60 miliona evra, a reč je o nemačkoj kompaniji “Bojsen”.

Svaki treću vetrenjaču u Evropi pokreće "Simensov" generator proizveden u Subotici. Fabrika u Malom Bajmoku vodeća je u svetu sa više od 20.000 proizvedenih vetrogeneratora u poslednjih 15 godina.

Oko 1.600 radnika u subotičkom pogonu prošle godine ostvarilo je 260 miliona evra izvoza, što ih postavlja u prvih pet izvoznika u Srbiji, prenosi RTS.

Nemački "Dunkermotoren", takođe, koristi povoljne uslove poslovanja u Slobodnoj zoni - slobodan uvoz i izvoz bez carine i pojednostavljene administrativne procedure. "Kvalitet proizvoda iz naše subotičke fabrike je sjajan, radnici su veoma dobro obučeni i motovisani, proces je interaktivan, radimo zajedno. Smatramo našom obavezom dalje ulaganje u Subotici", kaže Bendžamin Hog, direktor prodaje kompanije "Dunkermotoren".

Mikromotori iz subotičke podružnice američke kompanije "Ametek" pokreću vrata u vozovima širom sveta, a ugrađeni su i u visokosofisticirane automobile poput "Bugatija" "Poršea" i "Audija"."Mi ovde proizvodimo spektrometre za "Erbas" i "Boing", a u "Dunkeru" i u poslovnoj jedinici "MAE" proizvodimo vrhunske elektromotore", kaže Slobodan Anić, direktor "Ameteka".

Više od hiljadu radnika u subotičkom pogonu nemačkog "Kontinentala" cevnim sistemima snabdeva najveće nemačke proizvođače automobila. "Sistematski plan koji smo postavili pre pet godina ispunjavamo, sa dinamikom koju pratimo. Trenutno osećamo krizu koja se oseća zbog 'dizelgejta', ali mislimo da će sledeće godine kroz nove projekte doći do oporavljanja celog tržišta", kaže Živko Topalović, direktor "Contitech Fluid Serbia".

Privrednici iz subotičke zone kažu da se u njihovim pogonima, osim proizvodnje robe, kreiraju i tehnološke inovacije za ceo svet. A u saradnji sa lokalnim školama obezbeđuju i kadrove koji će procese digitalizacije i robotizacije osmisliti i sprovesti u delo.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!