Industrija

U industriji duvanskih proizvoda 10 najvećih kompanija ostvaruje ukupne prihode sektora

Sektor proizvodnje i trgovine duvana i cigareta uključuje kompanije čija je primarna aktivnost proizvodnja i trgovina duvanskih proizvoda.

Većina kompanija iz sektora je registrovana pod delatnostima Proizvodnja duvanskih proizvoda,Trgovina na veliko duvanskim proizvodima i Trgovina na malo duvanskim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama. Za delatnost gajenje duvana nije registrovana ni jedna firma u Srbiji.

U sektoru posluje oko 1.000 kompanija

Ukupan broj kompanija u sektoru je oko 1.000, od tog broja oko 25 odsto su aktivne kompanije. Najveći broj aktivnih kompanija je u formi preduzetničke radnje – 158, društva sa ograničenom odgovornošću je 68, a 7 ih je u obliku akcionarskih društava. Ubedljivo najviše kompanija je registrovano za trgovinu na malo duvanskim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama.

 

 

 

Većinu prihoda u sektoru ostvaruje četvrtina kompanija

Većinu poslovnih prihoda ostvarilo je najvećih 25 odsto kompanija u sektoru Takva situacija se nije menjala u periodu analize, a čak je u 2016. godini porasla na 100 odsto. Top 10 kompanija učestvuju sa 98 odsto, odnosno 99 odsto 2016. godine, u generisanju ukupnih poslovnih prihoda sektora.

 

Najveći igrači na tržištu

Najvećih 10 kompanija zajedno je ostvarilo u 2016. godini oko 966 miliona evra poslovnih prihoda. Čak 5 kompanija iz “najvećih deset” je u 2016. godini ostvarilo gubitke (JT International, Imperial Tobacco, British American Tobacco, BAT VRANJE AD i MONUS ). Top 10 kompanija u sektoru zapošljava ukupno 1.864 radnika.

 

Cube Team

CUBE TEAM D.O.O BEOGRADhttps://cubeteam.com

CUBE Team je savetnik i pomoć korisnicima prilikom donošenja odluka. Naša rešenja i proizvodi su namenjeni unapređenju poslovanja i rastu kompanije, bez obzira na veličinu. Cilj nam je da budemo partneri u uspehu naših klijenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!