Društvo

U Galeriji SANU otvorena izložba „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“

Državni sekretar Ministarstva kulture Republike Srbije Miodrag Ivanović otvorio je u Galeriji SANU izložbu „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“ i tom prilikom istakao da je manastir Gračanica kroz istoriju postao duhovno i kulturno važno utočište srpskog identiteta na Kosovu i Metohoji, kao i našeg identiteta uopšte.

Ivanović je ukazao na to da je manastir, koji se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine kao mesto od izuzetne kulturne i istorijske vrednosti, i danas duhovni centar i svetionik za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, i naravno za sve nas ma gde da se nalazimo.

Moramo nastaviti da apsolutno posvećeno radimo na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa, čuvajući našu prošlost, ali i budućnost, kao i univerzalne vrednosti srpske baštine za čitavo čovečanstvo, rekao je Ivanović.

On je naveo da će ova izložba pokazati kako savremene tehnologije mogu da prenesu novi, nakon restauracije osnaženi efekat gračaničkog živopisa iznova očišćenog, zaštićenog i predstavljenog i dodao da će video animacija dočarati izgradnju Gračanice, poslednje u veličanstvenom nizu zadužbina kralja Milutina.

Ivanović je rekao da teško zamisliti lepši i bolji poziv za posetu ovoj izložbi od činjenice da ona u sebi spaja snažno sećanje na najvažniji izvor našeg identiteta, puni angažman u njegovoj zaštiti naših najvažnijih ustanova kulture i angažovanje najnovijih tehnologija u službi prezentacije našeg kulturnog nasleđa.

 

Državni sekretar je istakao da će i stručnjaci i šira publika naći, sasvim sigurno, u ovoj izložbi ponešto što do sada nisu videli ili znali o Gračanici – ovom istinskom svetskom biseru srpske srednjovekovne poznovizantijske umetnosti. 

Izložba „Gračanica: Sjaj umetnosti u doba kralja Milutina“, autorke Aleksandre Davidov Temerinski, koja se realizuje u organizaciji SANU i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, rezultat je obeležavanja dva značajna jubileja – 75 godina osnivanja RZZSK i sedam vekova od završetka oslikavanja manastira Gračanica, koji su se navršili 2021. godine kada je bio planiran prvobitni termin izložbe, ali je zbog pandemije bio odložen.

Autor fotografija: Dario Konstantinović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!