Industrija

U "Galenici" ostaje 830 zaposlenih, ostali odlaze uz otpremninu od 400 evra po godini staža

Novi vlasnik “Galenike”, kompanija "Elius" iz Luksemburga, koja je u vlasništvu brazilske EMS grupe, zemunsku fabriku lekova je preuzela u novembru prošle godine.

Jedini uslov koji je dosad ta kompanija morala da ispuni je da uplati 25 miliona evra i uveća kapital "Galenike", što je prema podacima iz Agencije za privredne registre, učinila već 1. decembra prošle godine uplatom od 2,96 milijardi dinara.

Kada je reč o zaposlenima, država je kupca obavezala da u roku od dve godine njihov broj sa 1.300 prinudno ne smanjuje ispod 900. Početkom aprila, međutim, u "Galenici" će ostati oko 830 zaposlenih. Svi odlaze sporazumno - uz socijalni program.

“Očekujemo da novi vlasnik investira u proizvodnju. U toku je registracija novih proizvoda”, izjvio je za “Večernje novosti” Zoran Pantelić, predsednik sindikata "Nezavisnost" u ovom preduzeću. “Kada se proširi proizvodnja, onda možemo da razgovaramo i o većim zaradama. Plate se kod nas nisu menjale najmanje sedam do osam godina. Ono što nije ispunjeno, jeste obaveza koju je preuzela država. Vlada je usvojila zaključak oktobra prošle godine i tako se obavezala da će svim zaposlenima u "Galenici" uplatiti doprinose za penziono i zdravstveno. Reč je o oko osam meseci u 2013. godini, ali to još nisu učinili. To je veliki problem, jer ljudi koji stiču pravo ne mogu u penziju, a porodilje i bolesni na dužem bolovanju i ne mogu da dobiju naknade za bolovanje u tom periodu”.

Poziv za dobrovoljni odlazak iz "Galenike" je trajao do 15. marta. Novi vlasnik je rešio da ugasi sporedne delatnosti - poput čišćenja, obezbeđenja i restorana.

“Poslodavac im je ponudio naknadu za sporazumni raskid radnog odnosa i oni će isti posao nastaviti da rade za drugog poslodavca”, objašnjava Pantelić. “Dobiće iste iznose, 400 evra po godini staža. Ono što je još važno, jeste pregovoranje o novom kolektivnom ugovoru. Postojeći važi do decembra, a u pregovore ćemo ući polovinom godine. Pokušaćemo da zadržimo postojeća prava”.

Novi vlasnik "Galenike" se obavezao da će u fabriku lekova uložiti 5,52 miliona evra. U roku od godinu dana treba da investira 2,49 miliona evra, a do isteka druge godine još - 3,03 miliona evra. Bezuslovnu ponudu za otkup preostalih akcija, a reč je o oko 5,6 odsto akcija u vlasništvu manjinskih akcionara, "Elius" treba da uputi u roku od šest meseci, što znači do početka maja. Uslov je da pre toga uveća kapital za 25 miliona evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!