Industrija

U “Fiat”-ovoj fabrici u Kragujevcu će se proizvoditi električni automobili

Potpisan je ugovora sa predstavnicima kompanije “Stelantis” o proizvodnji električnih automobila u fabrici u Kragujevcu.

Prvo ide tranzicioni period do 2023, a već od 2024. godine kreće se sa proizvodnjom jednog modela.

Tako će Srbija ići u potpunosti u korak sa najrazvijenim svetom i imati finalnog proizvođača električnog automobila. Automobil će biti namenjen za srednju klasu.

Inače, cena električnog automobila znatno je veća od onih sa klasičnim motorom iste klase, jer ta vozila imaju specijalne baterije koje nose 40 odsto cene automobile, prenosi B92.

Ovo je investicija u visini od ukupno 190 miliona evra, Srbija će dati 48 miliona evra. “Stelantis” će imati nešto manje od 80 do 100 novih modela do 2030. godine.

“Fiat” se sa 350 miliona evra nalazi među prvih 10 izvoznika Srbije.

Izvršni direktor kompanije "Stelantis" Karlos Tavares kaže da je Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i "Fijat Krajsler automobila Srbije" konkretan znak za uspešniju tranformaciju te kompanije i prelazak na novu tehnologiju, prenosi RTS.

"Stelantis" je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine na osnovu spajanja italijansko-američkog konglomerata "Fiat Chrysler automobiles" i francuske PSA grupe.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!