Razvoj

U EU najniža minimalna plata u Bugarskoj, a najviša u Luksemburgu

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u govoru na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta ponovo je pokrenula pitanje minimalne plate na nivou EU.

"Damping plata uništava dostojanstvo rada, kažnjava preduzetnike koji isplaćuju pristojne plate i narušava pošteno tržišno takmičenje na jedinstvenom tržištu. Svi moraju imati pristup minimalnim platama putem kolektivnih ugovora ili na osnovi zakonskih minimalnih plata', poručila je predsednica Evropske komisij najavljujući skoro donošenje zajedničkih pravila koja će državama članicama pomoći u određivanju minimalne plate, prenosi B92.

Zemlje Evropske unije imaju različite pristupe u regulisnaju najniže zagarantovane plate. Minimalna plata zakonom je propisana u 21 državi Evropske unije, a u šest članica utvrđena je kolektivnim ugovorima.

Njena visina znatno se razlikuje od zemlje do zemlje, u zavisnosti od razvijenosti, životnog standarda i socijalne osetljivosti.

Prema poslednjim podacima Evrostata, bruto minimalac se kreće od 312 evra u Bugarskoj do 2.142 evra u Luksemburgu.

Inicijativa Evropske komisije ne ide za tim da se utvrdi jedinstvena minimalna plata na nivou EU-a niti da se menjaju nacionalni sistemi određivanja minimalne plate, već je glavni cilj da se osigura to da minimalne plate budu utvrđene na pravdnom nivou te da se njima štite svi radnici. Evropska komisija će krajem oktobra izaći sa predlogom direktive s pravilima koja će važiti za sve članice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!