Svet građevinarstva-nekretnina

U Dubaiju izgrađena najveća zgrada na svetu 3D štampačem

Građevinska firma "Apis kor" iskoristila je svoju savremenu tehnologiju za izgradnju najveće svetske zgrade u 3D varijanti, dvospratne kancelarije u Dubaiju.

"Apis kor" je napravio konstrukciju od 9,5 metara visine i površine 640 kvadratnih metara. Kompanija tvrdi da je to najveća građevina ikad izgrađena 3D tehnikom.

"Apis kor" je razvio materijal na bazi gipsa koji prolazi kroz poseban 3D printer, a koji pravi lokalna firma za proizvodnju i skladištenje građevinskog materijala.

Štampanje se odvijalo na otvorenom, kako bi se dokazalo da ova tehnologija može da podnese teško okruženje bez kontrole vlažnosti i temperature, prenosi B92.

Mašina za 3D štampanje "Apis kora" premeštena je iz prostorija kompanije na mesto izgradnje kako bi se mogli praviti različiti delovi objekta. Zgrada je postavljena na konvencionalnim temeljima, a 3D otisnuta oplata pojačana je betonom i armaturom.

Isto tako, za podove su korišćene ploče koje su prethodno odštampane, a konvencionalne prozore i krovove dobavljač je dodao kada su zidovi podignuti.

"Projekat nam je pružio jedinstveno znanje i neprocenjivo iskustvo koje će nam pomoći u poboljšanju naše tehnologije i razvoju nove verzije našeg 3D štampača. Ovaj projekat je ogroman iskorak u industriji 3D štampanja", rekao je Nikita Čeniuntai, izvršni direktor i osnivač kompanije.

Ova firma planira da upotrebi 2020. svoju mašinu za 3D štampanje za izgradnju posebnih kućišta u američkim saveznim državama Floridi, Luizijani i Kaliforniji. Kompanija je takođe dizajnirala staništa za Mars, za potrebe takmičenja agencije NASA.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!