Svet građevinarstva-nekretnina

U Crnoj Gori se prodaje 100.000 kvadrata obale, a uz to kupac dobija i austrougarsku tvrđavu

Pojavio se nesvakidašnji oglas o prodaji građevinskog zemljišta na Luštici u Crnoj Gori, površine 107.858 metara kvadratnih.

Kako je objavljeno u prodajnom paketu je lična plaža 5.690 metara kvadratnih (zemljište) i austrougarska tvrđava Arza od 1.455 kvadratnih metara (građevina).

“Parcela se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na poluostrvu Luštica i ima direktan izlaz na Jadransko more i sopstvene plaže. Ukupna građevinska površina od 10.078 metara kvadratnih. Cena po dogovoru”, navodi oglašivač Fresh Nekretnine, a prenosi Radio Jadran.

Ko je prodavac ove vredne imovine, čija je ona, ako je reč i o spomeniku kulture, tvrđavi Arza, nakon što je Vojska nju, kao i druge austrougarske tvđave prepustila državi Crnoj Gori? To su samo neka pitanja na koja portal Radio Jadran traži odgovore.
Podsetimo da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte od 2014. do 2017. godine čak deset puta produžavao rok za dostavljanje ponuda na međunarodni tender za davanje u dugoročni zakup zemljišta i akvatirijuma na lokaciji Donja Arza. Zakup se odnosio na period od 31 do 90 godina. Niko nije "zagrizao", verovatno zbog oštrih uslova zakupa.

Pre toga, međutim, objavljena je 2005. godine prodaja Arze za 4,5 miliona evra jednom rusko-crnogorsko-srpskom konzorcijumu.
Tada su novi vlasnici izazvali revolt meštana, jer su zabranili prolaz javnim putem na plažu, u uvalu i do mula Arze.

Zanimljivo je pomenuti da je ovaj prelepi deo obale bio i meta bombardovanja i na njega su padale bombe sa osiromašenim uranijumom, pa je ceo deo bio radioaktivan, a nakon toga je usledilo čišćenje i sređivanje obale koje su finansirale Ujedinjene nacije.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!