Finansijske usluge

U budućnosti bi na svetu moglo opstati samo 5-6 valuta

U svetu postoji više od 100 priznatih valuta, ali bi taj broj mogao pasti na pet ili šest u narednih 20 godina.

To je procena brazilskog ministra ekonomije Paula Guedeša.Prema njegovom mišljenju, nemiri na finansijskim tržištima, nesređene monetarne politike u svetu, kao i pojave novih sredstava i načina plaćanja mogle bi dovesti do krupnih i strukturnih promena.

Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, recimo, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za razmenom gotovine.

To bi se moglo ponoviti u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički ili ekonomski usklade, rekao je Guedeš.

"Ako uzmete u obzir političku i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet-šest valuta", dodao je.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne zemlje odlučile su da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo da našteti tim zemljama, prenosi portal Klix.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga "kontinentalna valuta", područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu kojoj također gravitiraju neke zemlje.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!