Energetika

U 2021. godini oporavak tražnje za naftom biće sporiji

Oporavak globalne potražnje za naftom u 2021. godini biće sporiji nego što se ranije mislilo zbog rasta slučajeva koronavirusa.

Rast sličajeva kronoavirusa sputava napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da podrže tržište, objavio je naftni kartel.

Tražnja će sledeće godine porasti za 6,25 miliona barela dnevno (bpd), na 96,26 miliona bpd, navodi se u novembarskom mesecnom izveštaju OPEK-a

Nova OPEK-va prognoza u rastu tražnje manja je 300.000 barela dnevno u odnosu na procenu pre mesec dana.

"Oporavak potražnje za naftom biće ozbiljno otežan i pretpostavlja se da će usporavanje tražnje za gorivom u transportnom i industrijskom sektoru trajati do sredine 2021. godine", piše u izveštaju, prenosi Tanjug.

Cena nafte je ojačala ove nedelje i dostigla je nivo od 45 dolara po barelu, najviši u poslednjih više od dva meseca, nakon što su proizvođači lekova Fajzer i BioNTek objavili da je efikasnost njihove vakcina za Kovid-19 iznosila preko 90 posto prema prvim rezultatima ispitivanja.

OPEK je takođe smanjio procenu ovogodišnjeg pada upotrebe nafte na 9,75 miliona barela dnevno u odnosu na raniju procenu od 9,47 miliona barela na dan.

Izveštaj je pokazao da je došlo i do porasta proizvodnje, što je još jedan problem koji sputava napore grupe OPEK + da stabilizuje tržište i podrži cene.

Naime, proizvodnja "crnog zlata" u okviru naftnog kartela je porasla za 320.000 barela dnevno, na 24,39 miliona barela u oktobru, vođena oporavkom u Libiji, članici OPEK-a koja je izuzeta iz sporazuma o smanjenju pumpanja.

OPEK prognozira da će potražnja za njegovom sirovom naftom biti za 600.000 barela dnevno od očekivane naredne godine, i da će iznositi 27,4 miliona barela dnevno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!