Digitalni marketing

“Twitter” i “Facebook” izgubili petinu tržišne vrednosti

Kompanije “Twitter” i “Facebook”, koje su među najvećim društvenim mrežama na svetu, izgubile su petinu svoje tržišne vrednosti posle saopštavanja razočaravajućih podataka o porastu korisnika.

Deonice “Twitter”-a pale su posle objave da je pao broj njihovih mesečnih korisnika i upozorenja da bi taj broj mogao dalje da pada narednih meseci.

Pad broja korisnika od 20,5 odsto u “Twitter”-u usledio je dan pošto je društvena mreža “Facebook” izgubila 19 odsto vrednosti u jednom danu.

“Twitter” je naveo da stavlja dugoročnu stabilnost svoje mreže ispred rasta broja korisnika. To je, kako se čini, dovelo investitore u nepriliku, jer ne mogu da procene vrednost najvećih kompanija u sektoru na osnovu potencijalnog broja korisnika, prenosi Beta.

“Facebook” je upozorio da će rast prihoda kompanije znatno da uspori najmanje do kraja godine, a troškovi će jako nastaviti da rastu. Sledećeg dana vrednost akcija kompanije zabeležile su najveći pad u jednom danu u istoriji “Facebook”-a.

“Facebook” se i dalje suočava sa velikim problemima od problema privatnosti korisnika do zavisnosti od tehnologije i kako rešavati pitanje lažnih vesti i dezinformacija, govora mržnje i ekstremizma na njegovoj mreži.

“Twitter” je imao 335 miliona mesečnih korisnika u drugom kvartalu, što je ispod 339 miliona koliko su predvidjali analitičari na Vol Stritu i nešto manje u odnosu na 336 miliona koliko je imao u prvom kvatalu. Ti podaci zasenili su solidan porast mesečnih korisnika od tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kompanija je navela da bi broj mesečnih korisnika mogao da nastavi da pada u trećem kvartalu.

Iako je gubitak vrednosti akcija “Twittera” u petak bio drugi najgori od kada je kompanija izašla na berzu 2013. godine, ukupna vrednost deonica se duplirala u poslednjih 12 meseci.

“Twitter”, koji je dugo kritikovan što dozvoljava loše ponašanje preko svoje platforme, počeo je da raščišćava loše naloge, zabranjujući one koji krše uslove. “Twitter” je naveo da je od maja njihov sistem identifikovao i doveo u pitanje više od devet miliona naloga nedeljno, koji su potencijalno spam ili automatizovani, što je porast u odnosu na decembar 2017. godine, kada je identifikovano 6,4 miliona takvih naloga..

Istovremeno “Twitter” mora da ubedi ljude da je to privlačna platforma na društvenim mrežama iako je sada “Facebook” kao gigant u odnosu na njega.  

Naime, “Facebook” ima više od 2,23 milijardi korisnika, a njegove aplikacije WhatsApp, Instagram i Messenger svaki ima po milijardu korisnika.

“Vašington post” je procenio da je ukupan broj suspendovanih naloga na “Twitteru” u maju i junu ove godine bio 70 miliona.

Tržišna vrednost “Twittera” pala je za više od šest milijardi dolara na oko 26 milijardi dolara. Investitori i pored pada vrednosti akcija procenjuju da “Facebook” vredi 503 milijardi dolara. “Facebook” je u četvrtak izgubio 119 milijardi dolara svoje vrednosti.

Neto dobitak “Twittera” u drugom kvartalu je iznosila 100,1 miliona dolara posle gubitka prošle godine u istom periodu. To je treći uzastopni dobitak kompanije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!