Saobraćaj i transport

“Turkish Airlines” ostvario dobit u prvom kvartalu

“Turkish Airlines” je postao jedna od prvih velikih avio-kompanija koja je zabeležila dobitak u ovoj godini.

Naime, kompaniji su prihodi od kargo saobraćaja pomogli da prebrodi oštar pad broja putnika uzrokovan pandemijom koronavirusa.

Turski nacionalni avio-prevoznik je u prvom kvartalu 2021. ostvario neto dobit od 61 milion dolara, nasuprot procenama analitičara koji su očekivali gubitak od oko 42 miliona dolara, prenosi B92.

Ova kompanija je u istom periodu 2020. godine registrovala gubitak od oko 240,3 miliona dolara.

“Turkish Airlines” je od januara do kraja marta tekuće godine ostvarila ukupne prihode od 1,8 milijardi dolara, što je za 29 posto manje nego u prvom tromesečju lani.

Prihodi od prevoza tereta su skočili 77 procenata na godišnjem nivou, na 824 miliona dolara, dok su prihodi u putničkom saobraćaju opali za 55 odsto, na 901 milion dolara.

Pored toga, operativni troškovi su srezani za skoro milijardu dolara, pri čemu su rashodi za gorivo smanjeni za 47 posto, za zaposlene 38 procenata, a za marketing i prodaju za 42 odsto.

U prva tri ovogodišnja meseca, tokom kojih su putnički kapaciteti bili redukovani za 48 posto, “Turkish Airlines” je prevezao ukupno 6,4 miliona putnika, s faktorom popunjenosti od 74 procenta na domaćim letovima i 61 odsto na međunarodnim linijama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!