Industrija

Tržište nameštaja u Srbiji: Prihodi rastu - ali profiti opadaju

Tržište nameštaja u Srbiji, posmatrajući sa strane kompanija koje čine ponudu, grupisano je u proizvođače i trgovce nameštajem.

U proizvodnji nameštaja, firme su registrovane za proizvodnju ostalog nameštaja; nameštaja za poslovne i prodajne prostore i proizvodnju kuhinjskog nameštaja. U trgovini nameštajem trguje se na malo nameštajem, opremom za osvetljenje i ostalim predmetima za domaćinstvo; na veliko nameštajem, tepisima i opremom za osvetljenje i na veliko kancelarijskim nameštajem.

Proizvodnja nameštaja

Za proizvodnju nameštaja registrovano je oko 5.500 preduzeća i preduzetnika, a od toga aktivno posluje preko 2.500 firmi. Najviše je preduzetnika (1.630 što je 63%) i društva sa ograničenom odgovornošću (911, što je 36% svih aktivnih firmi).

Ukupni poslovni prihodi firmi registrovanih za neku od delatnosti proizvodnje nameštaja su iznosili preko 580 miliona evra, a ostvaren je gubitak na nivou ove tri delatnosti od 42 miliona evra. U odnosu na 2016. godinu došlo je do rasta prihoda od 12% ali su i rasli gubici – više od 3 puta.

U proizvodnji nameštaja angažovano je oko 16.000 radnika, a najveći pojednični poslodavac je i dalje SIMPO sa preko 1.700 zaposlenih. Kompanija SIMPO je neprekidno već više od 480 dana u blokadi, a poverioci čekaju da naplate preko 1,6 miliona evra, koliko je trenutni iznos u blokadi. 

Sledeći najveći poslodavac je Forma Ideale sa 1.361 radnikom. Forma Ideale je ostvarila i najveće poslovne prihode 2017. - oko 80 miliona evra i profit među svih proizvođačima nameštaja u iznosu od 5,6 miliona evra.

Trgovina nameštajem

Trgovina nameštajem pokriva maloprodaju i velikoprodaju nameštaja i povezanih proizvoda i trgovinu na veliko kancelarijskim nameštajem. Aktivno je oko 1.000 od 2.636 koliko ih je ukupno registrovano. Struktura pravnih formi je vrlo slična kao kod proizvođača nameštaja sa 63% preduzetnika, 36% DOO-va i ostalih oblika sa po manje od 1% svih aktivnih firmi u ovoj grupi delatnosti.

Od prodaje nameštaja i sličnih proizvoda u 2017. godini, trgovci su ostvarili prihode od oko 120 miliona evra. U odnosu na 2016. godinu došlo je do rasta poslovnih prihoda od 7%. Prošle godine ostvaren je gubitak na nivou 3 delatnosti trgovine nameštajem u iznosu od 8 miliona evra, što je još veći gubitak (za skoro 30%) u odnosu na 2016. godinu.

Ukupno je zaposleno nešto preko 2.100 radnika, a najviše radnika zapošljava - Jysk - 248 i IKEA Srbija sa 187.

Najveće poslovne prihode i dobitak u 2017. godini ostvarila je kompanija Jysk; skoro 30 miliona evra prihoda i 1,45 miliona evra profita.

Detaljniju analizu srspkih proizvođača i trgovaca nameštajem možete videti na linku analiza tržišta nameštaja.

 

CUBE Team

CUBE TEAM D.O.O BEOGRADhttps://cubeteam.com

CUBE Team je savetnik i pomoć korisnicima prilikom donošenja odluka. Naša rešenja i proizvodi su namenjeni unapređenju poslovanja i rastu kompanije, bez obzira na veličinu. Cilj nam je da budemo partneri u uspehu naših klijenata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!