Prodaja

Tri investiciona fonda u trci za „United Group”

Prodaja „United Group”, u okviru koje posluje i Televizija N1, ulazi u završnu fazu.

Američki investicioni fond KKR, čije je zaštitno lice bivši šef CIA Dejvid Petreus, već uveliko sa zainteresovanim kupcima vodi pregovore o prodaji svoje ćerke firme. Očekuje se da ceo postupak bude završen u septembru, a vodi ga švajcarski „Kredi Svis”, piše “Politika”.

Još početkom avgusta Rojters je objavio da su evropski investicioni fondovi „Sinven” i „BC partners” zainteresovani za preuzimanje ove kompanije. „Sinvenu” ovo nije prvi put da pokušava da kupi „United Group”, jer je 2013. godine bio jedan od ozbiljnijih konkurenata američkom KKR-u. Prodavac je tada bio jedan drugi investicioni fond, „Mid Evropa partneri”, koji je kasnije u Srbiji kupio „Dunav hrana grupu”, a ona je u međuvremenu promenila ime u „Moji brendovi”.

Ovih dana BIRN piše da je jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje ove kompanije češka „PPF grupa”. Ova firma nedavno je preuzela „Telenor” u Crnoj Gori, Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj. Kako saznajemo, češki PPF je u Srbiji već promenio lokalni menadžment, pa je za novog direktora početkom avgusta imenovan Saša Filipović. Prema našim saznanjima, to je samo privremeno rešenje, jer se očekuje da do kraja meseca bude postavljen novi menadžment.

Pominje se da je „PPF grupa” spremna da za ovu transakciju plati tri milijarde evra, a dugovi „United Group” dostižu čak milijardu evra.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!