Trgovina

Trgovinski deficit SAD najveći u poslednjih deset godina

Spoljnotrgovinski deficit SAD skočio je za 19 odsto u decembru, što je poguralo disbalans na 621 milijardu dolara za celu 2018. godinu, i najviši je nivo u proteklih deset godina.

Jaz između onoga što Amerikanci prodaju u inostranstvu i onoga što kupuju od drugih zemalja porastao je na 59,8 milijardi dolara u decembru sa novembarskog nivoa od 50,3 milijarde dolara, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija AP.

Trgovinski disbalans se u decembru pogoršao, jer je uvoz SAD porastao za 2,1 posto, dok je izvoz u druge zemlje pao za 1,9 odsto.

Predsednik SAD Donald Tramp je prošle godine nametnuo carine na proizvode od čelika i aluminijuma iz inostranstva, među kojima i na kineske proizvode, na osnovu uverenja da će te tarife na uvoz na kraju doprineti smanjenju trgovinske neravnoteže, prenosi Tanjug.

Međutim, trgovinski jaz je prošle godine dostigao rekordne nivoe u trgovini sa Kinom (419,2 milijarde dolara), Meksikom (81,5 milijardi dolara) i Evropskom unijom (169,3 milijarde dolara).

Istovremeno, privatna agencija za zapošljavanje ADP je objavila da su američka preduzeća u februaru otvorila solidnih 183.000 radnih mesta.

To je manje u odnosu na 300.000 novih radnih mesta iz januara, što je najnoviji revidiran podatak u odnosu na prvobitno saopštenih 213.000 radnih mesta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!