Berza

Tražnja za akcijama “Alibabe” na Hongkonškoj berzi dostigla 12,9 milijardi dolara

Tražnja za akcijama kineske kompanije "Alibaba" dostigla je na javnoj ponudi na Hongkonškoj berzi oko 12,9 milijardi američkih dolara.

To je najvredniji listing u tom gradu u poslednjih devet godina i svetski rekord za jednu prekograničnu sekundarnu javnu ponudu.

U saopštenju "Alibabe" se navodi da je kompanija utvrdila cenu na 176 hongkonških dolara (22,49 američkih dolara) po akciji, što je za 2,9 odsto niže u odnosu na cenu na zatvaranju Njujorške berze, prenosi Tanjug.

To znači da će "Alibaba" s planiranim obimom emisije prikupiti najmanje 88 milijardi hongkonških dolara (11,3 milijarde američkih dolara). Međutim, ukoliko kompanija primeni takozvanu "greenshoe" opciju, odnosno odredbu iz ugovora o IPO-u koja emiteru dozvoljava da investitorima proda više akcija nego što je planirao ako interesovanje bude veće od očekivanog, debi "Alibabe" na Hongkonškoj berzi bi mogao da dostigne ukupan iznos do 12,9 milijardi američkih dolara.

Kompanija "Alibaba" je, takođe, kao oznaku za svoje akcije odabrala berzanski kod "9988", koji kombinuje dva najsrećnija broja u kineskoj kulturi koja zajedno simbolišu dugotrajan prosperitet.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!