Energetika

Tranzicija ka čistoj energiji treba da bude finansijski i socijalno održiva

U uslovima energetske krize kada sve zemlje nastoje da se što više oslanjaju na sopstvene energetske resurse i Srbija teži da kroz veće korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije brže postane energetski samodovoljna i nezavisna, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na regionalnog konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“.

Ministarka je naglasila da je Republika Srbija odlučna u nastojanju da preduzme sve neophodne korake kako bi se sprečile klimatske promene i očuvala životna sredina. Srbija ima 270 sunčanih dana, procene kažu da imamo 600 km2 krovova. Ukoliko bismo na samo 10% te površine postavili solarne panele moglo bi se instalisati 6 GW, rekla je Đedović. Kada je reč o vetroparkovima, dodala je, da je u perspektivi moguća gradnja kapaciteta u rejonima istočne Srbije, Braničevskom okrugu i  Banatu.

Đedović je naglasila da je Srbija potpisnica Pariskog klimatskog i energetskog sporazuma i Deklaracije o Zelenoj Agendi za Zapadni Balkan, i na putu je zelene energetske tranzicije i vodeći se time preduzimaćemo sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna. Ona je navela i da korišćenje pretpristupnih fondova i drugih izvora finansiranja, koje obezbeđuje Evropska unija,  predstavlja važan instrument u bržem razvoju energetskog sektora i diverzifikaciji izvora finansiranja investicija u energetici.

Na panelu su, osim ministarke Đedović, učestvovali i zamenica premijera i  ministarka infrastrukture i energetike Republike Albanije Belinda Baluku, zamenik premijera Republike Severne Makedonije zadužen za ekonomiju Fatmir Bitići, državni sekretar Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore Admir Šehmanović i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Na marginama konferencije koju je organizovala ambasada Kraljevine Norveške u Republici Srbiji i BiH, ministarka Đedović razgovarala je sa predstavnicima norveških energetskih kompanija „Emergy“ i „Statcraft“. Kompanija „Emergy“posluje u Republici Srbiji već 12 godina i radi na projektima vetroparkova u Banatu. Sa, druge strane, norveška državna kompanija „Statcraft“ je najveća evropska kompanija za obnovljive izvore energije.

Foto: Zoran Petrović

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!