Društvo

Tramp otakazao susret sa Kim Džong Unom

Posle niza oštrih saoptšenja, Tramp je pismom obavestio Kim Džonga da otkazuje sastanak, koji je bio zakazan za 12. jun.

Američki predsednik Donald Tramp u pismu adresiranom na Kim Džong Una je naveo da bi bilo "neprikladno" održati samit po planu u Singapuru 12. juna i da se veoma raduje njihovim susretu "jednog dana".

"Radovao sam se našem susretu. Nažalost, na osnovu ogromnog besa i otvorenog neprijateljstva u vašem poslednjem saopštenju, mislim da nije prikladno da se, u ovom trenutku, dugoplanirani sastanak održi", napisao je Tramp, prenosi BBC.

"Govorite o vašim nuklearnim sposobostima, ali naše su toliko velike i moćne da se molim Bogu da nikada neće biti upotrebljene", dodao je.

Tramp je mislio na komentar, koji je jedna od zvaničnca Severne Koreje uputila potpredsedniku SAD Majku Pensu, kada je rekao da bi Severna Koreja "mogla da završi kao Libija"

Čo Son-hui je odbacila komentare potpredsednika SAD kao "glupe", zbog čega je održavanje planiranog sastanka lidera dveju zemalja neizvesno. Ona je rekla da Sever neće "moliti za dijalog" i upozorila na "nuklearni obračun" ako diplomatija zakaže.

Prethodnih dana su obe strane saopštile da će sastanak Trampa i Kima zakazan za 12. jun biti odložen ili čak otkazan.

Severna Koreja insistira na tome da neće jednostrano odustati od nuklearnog naoružanja.

Čo Son-hui je u prethodne decenije bila učesnica nekoliko diplomatskih interakcija sa SAD. Čo je u izjavi, koju je prenela državna novinska agencija KCNA, rekla da su Pensovi komentari "nepromišljeni i besmisleni".  Dodala je: "Kao neko ko je uključen u pitanja SAD, ne mogu da sakrijem koliko sam iznenađena neukim i glupim komentarima koji su izašli iz usta potpredsednika SAD."

"Da li će SAD sa nama sesti za sto ili ćemo se sresti u nuklearnom obračunu u potpunosti zavisi od odluka i ponašanja Sjedinjenih Država", upozorila je Čo.

U međuvremenu, Severna Koreja nastavlja sa pripremama za demontiranje jedinog objekta za nuklearno testiranje, koje počinje ove nedelje. Poligon se nalazi u udaljenenom delu zemlje, na severozapadu. Grupastranih novinara je prisustvovala demoliranju poligona, koji međunarodni inspektori nikada nisu dobili dozvolu da vide.

Nuklearno naoružanje je centar ideologije Severne Koreje kroz celu njenu istoriju/Reuters

Dakle, vratili smo se prozivanju i pretnjama nuklearnim ratom - svega nekoliko nedelja pred planiarni samit. Neki bi rekli da je ovo tipično nadigravanje sa Pjongjangm, ali moglo je lako da se izbegne.

SAD je bila upozorena, ali je Pens svejedno odlučio da ponovi poređenje. Oprezna diplomatija zahteva oprezne poruke i oprezan jezik, a Severna Koreja očigledno misli da Trampova administracija u tom smislu pokazuje manjak discipline.

Zanimljivo je da je Pjongjang odlučio da ne pominje Donalda Trampa koji je, takođe, komentarisao denuklearizaciju na sličan način. Uvrede upućene ljudima oko predsednika, a ne samom Trampu, pokazuju da Severna Koreja nije spremna da tek tako odbaci mogućnosti koje samit može da donese.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!