Društvo

Tramp: Dug Portorika će morati da se obriše

U intervjuu za Foks Njuz predsednik SAD-a Donald Tramp je izjavio da će veliki teret dugova Portorika morati da se izbriše.

"Oni duguju puno novca našim prijateljima na Volstritu i to moramo izbrisati. „Goldman Saks“ ili ko god da je u pitanju, može da kaže ’zbogom’ tom novcu“, rekao je Tramp u unapred snimljenom intervjuu sa Geraldom Riveraom.

Portoriko je država zaglavljena u dubokoj recesiji još od 2006. godine. Ostrvo je stavljeno pod sudsku zaštitu u maju, zbog najvećeg bankarskog stečaja u SAD-u, usled duga koji iznosi 73 milijarde dolara.

Tramp nije naveo detalje o tome kako planira da obriše dug Portorika. Mudis je u utorak izjavio da se kreditni rejtinzi Portorika i Devičanskih ostrva suočavaju se sa izazovima, i da su procenjeni ukupni troškovi Portorika između 45 i 95 milijardi dolara.

Portoriku je očajnički potrebna federalna pomoć, a naročito nakon štete koju je pre dve nedelje napravio Uragan Marija, kada je 3,4 miliona stanovnika ostrva ostalo bez struje, dok nedostaju i osnovne potrepštine, poput hrane, pijaće vode i goriva.

Trump je posetio ostrvo ranije u toku dana izjavivši: "Mrzim što moram ovo da vam kažem, ali izbacili ste nam budžet iz koloseka. Potrošili smo puno novca na pomoć Portoriku, ali i to je u redu, uštedeli smo živote ljudi."

Podsetimo, Tramp je kritikovan zbog spore reakcije njegove administracije za pomoć Portoriku, u poređenju sa brzim odgovorom, kada su uragani Harvi i Irma pogodili američke države Teksas i Floridu.

 

Izvor: MarketWatch

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!