Prodaja

Toyota ostvarila rekordnu kvartalnu dobit

Japanski proizvođač automobila Toyota Motors ostvario je najveću kvartalnu dobit u poslednje dve godine od 673,6 milijardi jena zahvaljujući slabijem jenu i snažnoj prodaji na domaćem tržištu čime je podigao svoju prognozu godišnje dobiti za 10 posto.

Ta najveća japanska automobilska kompanija je objavila da očekuje da će joj operativna dobit u ovoj poslovnoj godini porasti za 10 posto, na 2.200 milijardi jena ili 20,23 milijarde dolara, s 1.990 milijardi jena godinu ranije.

Kompanija procenjuje i da će joj neto dobit dosegnuti 2.400 milijardi jena, što je približno rekordnim nivoima. Ranije je prognozirala da će imati neto dobit od 1.950 milijardi jena.

U trećem tromesečju, Toyota je ostvarila 673,6 milijardi jena operativne dobiti, što je skok od 54 posto na godišnjem nivou. Reč je o najvećoj kvartalnoj dobiti Toyote od 2015. godine.

Operativna dobit u Japanu se više no udvostručila s obzirom na porast prodaje vozila na domaćem tržištu, dok je kompanija zabeležila slabiju prodaju na tržištu, Severne Amerike.

U trećem kvartalu, Toyota je prodala 2,63 miliona vozila na globalnom nivou, naspram 2,28 miliona prethodne godine. Prodaja u Japanu je porasla za tri posto, u Evropi za 1,7 posto, dok je u Severnoj Americi skliznula sa 745 na 735 hiljada vozila.

Operativna dobit u Severnoj Americi potonula je 53,1 posto, pri čemu se firma bori s rastućim troškovima na tržištu u regionu, usled oštrih popusta među proizvođačima koji nastoje prodati više automobila na tržištu SAD-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!