Industrija

“Toyota” očekuje pad profita od 80 odsto

Kompanija “Toyota” saopštila je da očekuje pad profita za 80 procenata, na najniži nivo u devet godina, zbog pandemije koja je pokosila tražnju za vozilima.

Najveći japanski proizvođač automobila prognozira da će njegova globalna prodaja, takođe, pasti na devetogodišnji minimum i da će iznositi 8,9 miliona vozila u odnosu na 10,46 miliona u upravo završenoj godini.

U saopštenju se dodaje da kompanija očekuje iduće godine oporavak prodaje do nivoa iz 2019. godine, prenosi Tanjug.

Proizvođači automobila širom sveta počeli su postepeno da obnavljaju rad fabrika nakon obustave proizvodnje zbog ograničenja kretanja uvedenih u velikom broju zemalja radi suzbijanja virusa Kovid-19, koja su radnike primorala da ostanu u svojim domovima.

Pored toga automobilske kompanije se suočavaju sa slabom potražnjom jer su se gubitak radnih mesta i zabrinutost zbog ekonomskog pada odrazili na slabljenje privatne potrošnje.

Koronavirus nam je naneo veći udarac nego globalna finansijska kriza 2008. godine. Predviđamo veliki pad obima prodaje, ali uprkos tome očekujemo da će finansijski rezultat biti pozitivan i nadamo se da ćemo postati lider ekonomskog oporavka zemlje“, rekao je predsednik “Toyota” kompanije Akio Tojoda na brifingu za medije.

“Toyota” predviđa operativnu zaradu od 500 milijardi jena (4,66 milijardi dolara) za fiskalnu godinu do marta 2021 godine, što je za 80 posto manje od 2,44 biliona jena u upravo završenoj poslovnoj godini.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!