Industrija

Toyota, Nissan i Honda zajedno grade 80 novih stanica za punjenje električnih automobila

Toyota, Nissan i Honda oformili su zajednički projekat s velikim gasnim i energetskim kompanijama, uključujući francuskog proizvođača gasova za industriju “Air Liquide”, da bi u naredne četiri godine izgradili 80 novih stanica za punjenje automobila vodonikom.

Trenutno ih u Japanu ima 101. Osnivanje kompanije "Japan H2 Mobility" (JHyM) vremenski se poklopilo sa strožijim propisima o zaštiti okoline u vodećim ekonomijama širom sveta, kojima se podstiče razvoj novih čistih automobila i kamiona, prenosi “Večernji list”.

Japan se fokusirao na tehnologiju gorivih ćelija u kojima se u elektrohemijskoj reakciji povezuju vodonik i kiseonik i nastaje eletrična struja.

Automobili s gorivim ćelijama ne mogu ući u širu upotrebu bez mreže stanica za punjenje vodonikom i obrnuto i taj je problem do sada bio značajna prepreka širenju tehnologije, smatraju stručnjaci u industriji.

Potrebno je paralelno podsticati gradnju stanica za punjenje vodonikom i vozila s gorivim ćelijama kako bi se snizili troškovi, ocenili su predstavnici kompanija.

Postojeća 101 stanica u Japanu trenutno prema zvaničnim podacima opslužuje oko 2.400 vozila s gorivim ćelijama, a njihov nedovoljan broj smatra se velikom preprekom za povećanje proizvodnje.

Japanska vlada i automobilska industrija nameravaju do marta 2020. godine da otvore 160 stanica i uvedu u upotrebu 40 hiljada automobila s gorivim ćelijama.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!