Industrija

“Toshiba” se deli na dve kompanije

Japanska kompanija “Toshiba” saopštila je da ima cilj da se podeli na dve kompanije umesto na tri.

Istovremeno je predstavila veliki podsticaj očekivanim prinosima akcionara.

Očekuje se da će se revidirani plan suočiti sa velikim protivljenjem hedž fondova, od kojih su mnogi bili protiv bilo kakve vrste podele i više bi voleli da poznati konglomerat opterećen skandalima izađe na berzu u neizmenjenom stanju.

U sklopu restrukturiranja, “Toshiba” će odvojiti svoje poslovanje sa uređajima, uključujući i jedinicu za napajanja računara i fleš memorije. Raniji plan podele u tri kompanije podrazumevao je jednu za energiju i infrastrukturu, drugu za uređaje i treću za memorije i napajanja.

“Toshiba”, takođe, namerava da poveća prinos akcionara na 300 milijardi jena (2,6 milijardi dolara) u naredne dve godine, što je tri puta više u poređenju sa ranijim ciljem za prinos od 100 milijardi jena. Akcije industrijskog konglomerata porasle su za 1,6 odsto nakon objave ove vesti.

U saopštenju je objašnjeno da je novi plan restrukturiranja jednostavniji, da bi smanjio troškove i da bi olakšao ostvarivanje saveza sa strateškim partnerima, prenosi B92.

Pravni stručnjaci kažu da je za razdvajanje potrebna podrška dve trećine akcionara kada vrednost imovine koja se izdvaja čini više od petine ukupne imovine. S druge strane, predstavnici kompanije “Toshiba” su rekli da čak ni za trostruko razdvajanje ne bi trebalo dvotrećinsko odobrenje prema revidiranom zakonu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!