Energetika

Tokom rudarenja bitkoina potrošnja struje veća nego kod nekih od najvećih zemalja

Rudarenje bitkoina godišnje troši više električne energije nego cela Argentina, Holandija I još neke zemlje, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kembridž.

Ako je suditi po njegovoj trenutnoj vrednosti, to se neće tako skoro promeniti, uprkos očekivanom rastu emisije štetnih gasova.

"Rudarenje" kriptovaluta zahteva puno energije, budući da uključuje opsežne računarske proračune kako bi se proverile transakcije.

Istraživači sa Kembridža utvrdili su da kompjuteri u potrazi za transakcijama troše oko 121,36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, temeljeći procenu na prosečnoj ceni struje od pet centi po kilovat-satu i energetskim potrebama mreže bitkoina.

To bi značilo da kompjuteri angažovani na potrazi za bitkoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Nadmašuju i potrošnju Holandije (108,8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113,2 teravat-sati), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122,2 gigavat-sata godišnje, prenosi B92.

Energija koju koriste mogla bi napajati sva kuvala za čaj u Velikoj Britaniji sledećih 27 godina, utvrdili su na Univerzitetu Kembridž.

Stručnjaci upozoravaju i da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u bitkoinima verovatno neće pasti ako ne padne vrednost te kriptovalute, budući da "rudare" nagrađuje upravo bitkoinima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!