Industrija

Tojo Tajer otvorila svoju prvu fabriku guma u Srbiji uz 500 novih radnih mesta

Korporacija Tojo Tajer (Toyo Tire) uspešno je realizovala svoju prvu grinfild investiciju u Evropi otvaranjem prvog visokotehnološkog pogona kompanije za proizvodnju guma u Inđiji. Investicija je vredna preko 390 miliona evra, a izgradnja postrojenja je trajala 17 meseci.

Otvaranjem fabrike 14. decembra, kompanija Tojo Tajer Srbija (Toyo Tire Srbija), koja posluje u okviru japanske korporacije Toyo Tire, obeležila je zvaničan početak rada ove fabrike guma u ​​kojoj će u prvoj fazi rada biti više od 500 zaposlenih.

Svečanom otvaranju fabrike Toyo Tire u Inđiji prisustvovali su predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, Njegova ekselencija ambasador Japana u Republici Srbiji, Takahiko Kacumata, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Marija Begović, ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak i predsednik i izvršni direktor korporacije Toyo Tire, Takaši Šimicu.

Toyo Tire planira da do 2023. godine otvori radna mesta za više od 500 zaposlenih u svojoj fabrici u Inđiji, sa godišnjom proizvodnjom od pet miliona guma vrhunskog kvaliteta za tržišta Evrope, Bliskog istoka i Severne Amerike. Kompleks fabrike za proizvodnju guma, koji pokriva 64 hektara građevinskog zemljišta, uključuje i savremeno postrojenje za testiranje guma. Toyo Tire je renomirani proizvođač guma, poznat u čitavom svetu, koji je u Srbiju doneo najsavremeniju tehnologiju u razvoju procesa proizvodnje, kao i svetski sertifikovane standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, izrazio je veliku zahvalnost prijateljima iz Japana, posebno g. Takaši Šimicuu, generalnom direktoru Tojo Tajer i Nj.E. ambasadoru Japana u našoj zemlji, g. Takahito Kacumati. Predsednik Vučić je istakao da je veoma ponosan što je ovako značajna investicija kompanije Tojo Tajer realizovana u Srbiji, odakle će najbolje gume odlaziti u svet, a takođe je izrazio nadu da će u narednim godinama obim japanskih investicija u našu zemlju nastaviti da raste.

„Danas je poseban dan jer je ostvaren san koji su naši japanski prijatelji, a i mi zajedno sa njima, sanjali prethodnih pet godina. Fabrika u Inđiji je jedina grinflid investicija korporacije Tojo Tajer u Evropi, a najbolja je u celom svetu po kvalitetu i opremljenosti. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez naših prijatelja i pravih ambasadora Srbije u svetu, kao što su g. Šimicu direktor korporacije Tojo Tajer i Nj.E. japanski ambasador g. Kacumata. Očekujemo da odavde u svet, na tržišta Severne Amerike i Zapadne Evrope, odu najbolje gume, proizvedene upravo u Srbiji. Verujem da ovih 117.000 metara kvadratnih nije ni blizu poslednje velike investicije korporacije Tojo Tajer u našu zemlju. Za sada je uloženo 283 miliona evra, a vrednost investicije će iznositi preko 300 miliona evra. Danas, u ovoj fabrici u Inđiji radi 460 zaposlenih, a planirano je da se otvore radna mesta za još 120 ljudi do kraja sledeće godine. To nam sve donosi brži rast BDP-a, to nam donosi veće plate i više penzije. To je ono što svakog od nas čini srećnim i ponosnim“, izjavio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Bilateralni prijateljski odnosi uspostavljeni pre 140 godina između Japana i Srbije poslednjih godina su samo jačali kroz unapređenje ekonomske saradnje.

Ambasador  Japana u Republici Srbiji, Takahiko Kacumata, izrazio je zahvalnost državnim i lokalnim vlastima, naglasivši da su i ovim izazovnim vremenima kompanija Tojo Tajer i njeni partneri u svakom trenutku poštovali obećane rokove izgradnje, uz velike napore, trud i izuzetan timski rad.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde u Inđiji na ceremoniji otvaranja nove fabrike Tojo Tajer. Čestitam korporaciji Tojo Tajer i svim ljudima koji su uključeni u ovaj veliki projekt i nadam se da će fabrika u Inđiji omogućiti izvoz na nova tržišta. Pre svega, želim da izrazim poštovanje i zahvalnost predsedniku Vučiću što je pokazao liderstvo u kontinuiranim naporima za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji. Takođe, duboko cenim veliku podršku i Vlade Srbije i Opštine Inđija“, rekao je Nj.E. ambasador Japana u Republici Srbiji, Takahiko Kacumata.

Predsednik i generalni direktor korporacije Tojo Tajer, Takaši Šimicu, istakao je da će fabrika u Inđiji igrati ključnu ulogu u globalnom lancu snabdevanja i daljem razvoju japanskog giganta.

„Veoma smo zadovoljni što smo izabrali Srbiju kao zemlju u kojoj ćemo izgraditi svoju novu fabriku, najsavremeniju u Evropi, koja će snabdevati evropsko tržište iz lokalne baze i ostvariti svoj potpuni strateški potencijal da zadovolji potrebe tržišta guma u SAD. Nadamo se da će ovo postrojenje biti još jedan od temelja razvoja odnosa između naše dve zemlje. Želimo da se zahvalimo našim distributivnim partnerima u SAD i Evropi, korporaciji Micubiši, pružaocima finansijskih usluga, našem izvođaču, korporaciji Takenaka, kao i partnerskim kompanijama“, rekao je predsednik i izvršni direktor korporacije Tojo Tajer, Takaši Šimicu.

Vrhunska poslovna praksa, znanje i posvećenost japanske kompanije kojima se teži širom sveta takođe su implementirani u primeni najsavremenijih tehnologija i ekoloških praksi u fabrici u Inđiji. Globalna filozofija Tojo Tajer u oblasti zaštite životne sredine i unapređenja održivog poslovanja u potpunosti se primenjuje i u Srbiji. Fabrika u Inđiji će raditi po najvišim svetskim standardima, kako u pogledu proizvodnje, tako i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite životne sredine.

Tokom ceremonije otvaranja, kojoj su prisustvovali i poslovni partneri Tojo Tajer i drugi uvaženi gosti, oslikana je tradicionalna japanska lutka Daruma, koja simbolizuje istrajnost i sreću. Prema verovanju, kada se započne neki  poduhvat, Daruma lutki se oslikava desno oko, a nakon ostvarenja cilja se oslikava levo oko i tada se smatra da je zadati cilj postignut. Pored toga, na ceremoniji otvaranja fabrike, tradicionalno je razbijeno sake bure, što je u japanskoj tradiciji simbol prelaska u novu fazu napretka.

Japanska korporacija „Tojo Tajer” (Toyo Tire) vodeći je svetski proizvođač guma, sa više od 70 godina tradicije i gotovo 13.000 zaposlenih širom sveta. Proizvodnja i prodaja guma je osnovna delatnost korporacije „Tojo Tajer“ i čini oko 90% ukupne prodaje, sa proizvodima namenjenim za putnička i terenska vozila, kao i kamione i autobuse. „Tojo Tajer grupa“ gradi globalni sistem proizvodnje i snabdevanja guma za distribuciju na tržišta Severne Amerike, Japana, Azije i Evrope, sa ciljem da obezbedi brzu isporuku proizvoda za svako regionalno tržište, sa fabrikama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Meksiku, Australiji, Kini, Tajlandu, Maleziji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Italiji i zemljama Beneluksa.

Kompanija Tojo Tajer Srbija d.o.o. je osnovana u oktobru 2019. godine. Fabrika guma u ​​Inđiji je otvorena 2022. godine i predstavlja prvu grinfild investiciju korporacije Tojo Tajer u Evropi. Poslovanje se zasniva na vrhunskoj svetskoj praksi, najsavremenijoj tehnologiji i najvišim standardima zaštite životne sredine. Očekuje se da će ovaj pogon proizvoditi pet miliona vrhunskih guma godišnje. Tojo Tajer Srbija planira da, u prvih pet godina, zaposli 500 stručnih kadrova, dok će se u drugoj fazi proizvodnja i broj zaposlenih udvostručiti, odnosno oko 1.200 radnika će isporučivati deset miliona guma za motorna vozila koja će biti proizvedena u Inđiji. Fabrika će snabdevati brojna tržišta u Evropi, Africi, na Bliskom istoku i u Severnoj Americi. Lokalne kompanije će biti uključene u lanac proizvodnog procesa, dok će se podrška razvoju lokalne zajednice sprovoditi kroz niz projekata društveno odgovornog poslovanja koji imaju za cilj pozitivan dugoročni uticaj.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!