Društvo

Timermans: Bez članstva u EU na zapadnom Balkanu mogući konflikti oko granica

Granice među državama Evropske unije mogu postati pitanje preživljavanja za zemlje zapadnog Balkana ako ne postanu članice.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je govorio o budućem razvoju Evropske unije i perspektivi njenog širenja na zapadni Balkan, naglasivši da u EU-u granice među državama ostaju, ali da nisu od životnog značenja.

Timmermans je kazao da novog širenja Evropske unije prije 2018. godine neće biti, ali da je jedino rešenje za države zapadnog Balkana, gde su granice u istoriji često bile problem, da one postanu članice i uključe se u EU.

"Kada te zemlje ne bi postale deo Evropske unije, granice bi za njih postale "pitanje opstanka" i zato bi među njima nastali konflikti", rekao je Timermans.

On je istakao važnost evropske perspektive za zemlje regiona koje napreduju prema EU-u i ispunjavaju potrebne kriterijume za članstvo.

"Granice među državama članicama u Evropskoj uniji ostaju i dalje, ali one više nisu "od životne važnosti", dodao je Timermans.

Govoreći o merama kontrole unutrašnjih granica u Šengenskom prostoru, on je najavio da se privremeno odobravanje graničnih kontrola idućih meseci više neće automatski produžavati u slučaju da ne bude terorističkih pretnji i migrantske krize.

 

Izvor: AlJazeera

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!