Agro svet

“Tenis” ponovo odložio dolazak u Srbiju na godinu dana

Nemačka mesna industrija “Tenis” ponovo je pomerila na godinu dana dolazak u Srbiju. Ovog puta razlog je - afrička kuga svinja, koja vlada u okruženju.

Ovo nije prvi put da nemački gigant odustane od najavljene investicije. Tako su i pojedine vojvođanske opštine i ove godine, zemljište namenjeno “Tenisu”, dali u zakup srpskim poljoprivrednicima.

“Komisija za investicije odobrila je pomeranje od godinu dana za kompaniju “Tenis”. Razlog je što se u Evropi pojavila afrička kuga svinja. To podrazumeva veliku količinu svinja i prerađevina koje treba ovde da se prevezu, a kako postoji zabrana kretanja, ne može nigde da se pomera. Zemljište koje je namenjeno biće dato u zakup, dok ne krene investicija”, - rekli su Novostima u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako kažu u zrenjaninskoj gradskoj upravi, i ove godine poljoprivrednicima iz ove banatske opštine dodeliće oko 2.500 hekatara državnih oranica u arendu, jer je investitor “Tenis”, koji na ovo zemljište polaže pravo prečeg zakupa na 30 godina, odustao od njene realizacije. Bez zvaničnog obrazloženja i objašnjenja. Isto se dogodilo i prošle godine. Iz Gradske uprave Zrenjanin ne daju bliža objašnjenja šta se događa i kada će nemačka kompanija ući u zakup zemljišta.

S druge strane, banatski paori pozdravljaju odluku o davanju državne zemlje u zakup lokalnim poljoprivrednicima, uz isticanje da najbolje znaju da gospodare oranicama i da “Tenis” nikad nije ozbiljno nameravao da zasnuje proizvodnju u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!