Saobraćaj i transport

Tender za “Lastu” početkom sledeće godine

Iako je raspisivanje javnog poziva za privatizaciju “Laste” bilo planirano do kraja ove godine, kako stoji i na sajtu Ministarstva privrede, tender za prodaju tog saobraćajnog preduzeća ipak će sačekati narednu godinu.

U resornom ministarstvu naglašavaju da je u tom preduzeću 27. novembra okončana konverzija poreskog duga “Laste” u kapital, upisom nove emisije akcija u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti, prenosi Blic.

“Akcionarski fond je i dalje najveći pojedinačni akcionar “Laste” sa učešćem u kapitalu od 29,70 odsto , Republika Srbija ima 13,77 odsto učešća, a Grad Beograd 11,47 odsto”, navode u Ministarstvu privrede. Navedeno je i da realnije očekivati raspisivanje javnog poziva u prvoj polovini 2019. godine.

A iz “Laste” poručuju da ta kompanija dobro posluje i da intenezivno radi na proširenju kapaciteta, ugovaranju novih poslova i obnavljanju voznog parka.

Pored države i Grada Beograda, u “Lasti” 4 odsto akcija imaju i druge lokalne samouprave, dok udeo od 23 odsto drže mali akcionari.

Inače, kada bude raspisan, to će biti drugi tender za privatizaciju “Laste”. Prva prodaja pokušana je u novembru 2007. godine a rok za dostavljanje ponuda produžavan je tri puta u narednih godinu dana, da bi početkom 2008. jedina pristigla ponuda od strane konzorcijuma firmi "Mayer’s Cars&Trucks Company" i "Horn&Leibovitz", proglašena nepotpunom.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!