Prodaja

“Telenor” prodat za 2,8 milijardi evra

“Telenor grupa” je potpisala ugovor o prodaji poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope PPF grupi za 2,8 milijardi evra, uključujući i poslovanje u Srbiji.

"Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga “Telenor Common Operation” (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe", saopšteno je iz norveške telekomunikacione kompanije.

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udeo od 11,8 milijardi norveških kruna (1,24 milijarde evra), odnosno 9 odsto u ukupnim prihodima “Telenor grupe”, i 4,1 milijardi kruna (432,2 miliona evra) ili oko 8 odsto udela u dobiti pre poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u 2017. godini, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. godine i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018. godine.

"Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije", kaže Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

Transakcija zahteva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine. Od prvog kvartala 2018. operacije u regionu centralne i istočne Evrope tretiraće se da su u "procesu prodaje" i neće biti uključene u naredne finansijske izveštaje Telenor grupe, prenosi B92.

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu "Telenora" 25 godina. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. "Telenor" je 2013. godine kupio kompaniju Globul u Bugarskoj.

Norveški "Telenor" kupio je u julu 2006. godine srpsku kompaniju mobilne telefonije Mobi 63, uz licencu za drugog mobilnog operatera za 1,513 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!