Prodaja

"Telenor" kupio najbogatiji Čeh, koji svuda putuje svojim "Boingom 737"

Petr Kelner, najbogatiji Čeh, koji je na 88. mestu "Forbsove" liste svetskih milijardera i vlasnik PPF investicionog fonda, "teškog" 35 milijardi evra, novi je vlasnik "Telenora" u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj.

On je vlasnik 98,94 odsto “PPF Group N.V”, holding kompanije PPF grupe. Njegovo lično bogatstvo je procenjeno na 15,9 milijardi dolara. Centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.

Karijeru je započeo kao producent 1989. godine, kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom "Barandov" kompleksu filmskih studija u Pragu, koji su i najveći u Evropi. Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu. Imao je malu ulogu u filmu "Doba sluga", što je jedan od retkih video zapisa gde ga je uopšte moguće videti, pošto je poznato da ne voli da daje intervjue i da se slika. Osnovao je PPF (Prvi privatizacioni fond) grupu 1991. godine. PPF je sredinom devedesetih učestvovao u privatizaciji i između ostalog, kupio kontrolni udeo u češkoj osiguravajućoj kompaniji "Česká pojišťovna (ČP)", i tako postao vlasnik "kontrolnog paketa", što je firmi donelo dugoročnu profitabilnost.

U Srbiji već posluje i preko osiguranja "Generali", jer je 2007. godine PPF potpisao ugovor sa "Assicurazioni Generali" i napravio zajedničku kompaniju. koja posluje u Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Belorusiji i Kazahstanu.

Jedan od najprofitabilnijih poslova PPF grupe su, kako pišu češki mediji, stambeni zajmovi. Firma nudi zajmove i obezbeđuje finansijske usluge posebno pojedincima niže i srednje platežne moći, kojima je teško da dobiju kredit u većim bankama.

"Home Credit" operiše u 10 zemalja - Češkoj, Slovačkoj, Belorusiji, Kazahstanu, Kini, Vijetnamu, Indiji i Indoneziji, kao i Filipinima. Najveća je finansijska institucija ove vrste u Kini. "Home Credit" holding je, takođe, baziran u Holandiji, a ima kancelarije i u Pragu. PPR grupa ima udeo od 86,6 procenata u kompaniji.

Kelner sa suprugom Renatom, sa kojom ima četvoro dece, vodi i humanitarnu organizaciju Fondacija porodice Kelner, koja se fokusira na obrazovanje i stipendira studente koji nisu u prilici da finansiraju svoje studije, prenosi “Blic”.

Živi u malom gradu Podkozi, zapadno od Praga, na imanju od 30 hektara. Poseduje i kuću u centru Praga, kao i druge kuće, poput onih na Barbadosu i švajcarskim Aplima.

Prema medijskim izveštajima, Kelner je blizak sa bivšim predsednikom Vaclavom Klausom, kome je pomogao da pronađe i otkupi prostor za institut koji nosi njegovo ime.

Poznat je i po kupovini najluksuznijeg hotela u Pragu iz komunističke ere, Hotela "Praha (Prag), u kome će biti smešten projekat njegove fondacije Open Gate.

Inače, poseduje Boing 737-700, što je, kako je rekao u jednom od retkih intervjua, bio njegov san.

“To je bio moj san, a istovremeno je i praktično. Velika je razlika kad letite 12 sati, možete da odspavate, kao i da se u avionu istuširate i odete osveženi na sastanak. To je stvar komfora, vremena, ali i brzine. Provodim više vremena u avionu nego većina ljudi u automobilu. Naravno da mogu da živim bez ovog aviona, ali ga imam, jer mi pomaže u poslu”, rekao je 2012. godine za "Mlada fronta dnes".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!