Berza

Tehnološki giganti vrede 7,7 biliona dolara

Tehnološki giganti dominiraju američkim tržištem kapitala.

Kompanija “Apple” sada vredi više od dva biliona dolara. Kompanije u grupi "Fab 5" – “Apple”, “Amazon”, “Microsoft”, Alphabet” (Google) i “Facebook” – ukupno vrede više od sedam biliona dolara.

Ako se na ovaj popis dodaju “Tesla” i “Netflix”, "veličanstvenih 7" koji pripadaju indeksu Nasdaq zajedno vrede 7,7 biliona dolara.

Koliko je to velika vrednost, vidi se ako se uporedi sa indeksom Russell 2000. Firme u tom indeksu, koji obuhvata gotovo 2.000 manjih američkih javnih trgovačkih društava, imaju ukupnu tržišnu vrednost od oko 1,9 biliona dolara, pokazuju podaci Refintiva.

Akcije kompanija “Apple” i “Tesla” su na rekordnom nivou, dok je ostalih pet kompanija takođe blizu rekorda. Svih sedam lidera Nasdaqa cvetaju ove godine uprkos usporavanju globalne ekonomije usled pandemije.

“Apple” je stvorio veliku potražnju za uslugama i aplikacijama vezanim za svoj iPhone, prenosi B92.

“Microsoft”, “Amazon” i “Alphabet” dominiraju "računarstvom u oblaku" i nizom drugih industrija, poput igara, e-trgovine i pretraživanja.

“Facebook” je i dalje vodeći u društvenim mrežama. “Tesla” je kralj industrije električnih automobila. A “Netflix” ostaje na vrhu kada je reč o strimingu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!