Finansijske usluge

Tehnološki giganti, poput “Amazona” i “Googla”, razmatraju ulazak u bankarski sektor

“Amazon” bi u roku od pet godina mogao pridobiti 70 miliona korisnika finansijskih usluga, pokazalo je nedavno istraživanje konsultantske kuće “Bain & Co”.

Koncept “Amazon Bank” mogao bi uskoro prerasti na viši nivo. Naime, američki tehnološki gigant pregovara s nekoliko američkih banaka o partnerstvu u vođenju transakcijskih računa za mlade, objavio je Wall street Journal.

Kako se navodi, “Amazon” pregovara s “JP Morganom”, “Capital Oneom” i nekim drugim kompanijama, koje pružaju finansijske usluge o mogućnostima otvaranja takozvanih čekovnih računa (cheeking account). Reč je o američkom ekvivalentu transakcijskog računa – za mlade i za osobe koje još nemaju račun u banci pod “Amazonovim” brendom.

Razgovori su u ranoj fazi, navode izvori, ali partnerski pristup mogao bi tehnološkim kompanijama širom otvoriti vrata finansijskih usluga.

Portparol “JP Morgana” odbio je da komentariše tu informaciju. “Capital One” je odgovorio da ne komentarišu “glasine i špekulacije”, a ni u “Amazonu” nisu bili dostupni za komentar, navodi WSJ.

“Amazon” bi u roku od pet godina mogao pridobiti 70 miliona korisnika finansijskih usluga, pokazalo je nedavno istraživanje konzultantske kuće “Bain & Co”. To je otprilike isti broj korisnika, koji danas ima Wells Fargo, treća najveća američka banka.

Istraživanje je obuhvatilo 135 hiljada potrošača u 22 zemlje. Pokazalo se da je finansijske proizvode tehnoloških kompanija spremno koristiti više od pola američkih ispitanika i čak tri četvrtine ukupnog broja ispitanika od između 18 do 24 godine.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da ispitanici, kada je reč o tehnološkim kompanijama i finansijskim uslugama, najviše veruju “PayPalu” i “Amazonu”.

Pretpostavka je da tehnološki giganti imaju procesorsku snagu i znanja o informacionoj sigurnosti potrebna za čuvanje i obradu velikog broja finansijskih podataka i transakcija. Te svoje tehnološke prednosti mogu kombinovati s korisnicima atraktivnim funkcionalnostima i jednostavnim uslugama.

Za razliku od banaka, tehnološke kompanije nisu podložne strogoj regulaciji, ali bi se to moglo promieniti kada počnu nuditi bankarske usluge.

Internetski gigant “Google”je, između ostalog, pokazao interes za ulazak na područje finansijskih usluga. Potrošači u Evropi sve češće razmatraju kompanije, poput “Facebooka” i “Google”-a kao potencijalne pružaoce finansijskih usluga.

Interes “Google”-a za finansijske usluge ne čudi s obzirom na to da kompanija dnevno procesuira milione transakcija na kojima se temelje jednostavne online usluge.

S druge strane, banke bi mogle nuditi finansijske usluge preko tehnoloških kompanija. Tako bi tehnološke kompanije nudile usluge pod svojim brendom, donosile bi odluke o proizvodima i kamatnim stopama, a banke bi im pružale potrebnu logističku podršku (koncept “white label”).  To bi moglo obuhvatiti sve potrebne zakonske obaveze i finansijska znanja i veštine.

S podrškom banaka tehnološki giganti mogli bi ući u  bankarstvo mnogo bezbolnije, bez prolaska kroz mukotrpan proces rađanja bank-tech kompanije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!