Žensko preduzetništvo

Talenat je u našoj prirodi - Osnaživanje žena Južne Srbije

U Nišu je održana završna konferencija projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata“, u organizaciji Udruženje poslovnih žena Srbije. Konferencija je propraćena izložbom ženskih rukotvorina „Talenat je u našoj prirodi“, kao rezultatom projekta, a na njoj je svoje proizvode izložilo 11 žena koje su prošle kroz mentorski program. Projekat je sufinansiran od strane Razvojne agencije Srbije (RAS).

Udruženje poslovnih žena Srbije u okviru projekta „Osnaživanje žena Južne Srbije kroz formiranje klastera starih zanata”, realizovalo je tokom septembra i oktobra 2017. godine šestodnevne module u Nišu, koje je finansirala Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ). Na modulima je učestvovalo 40 žena iz urbanih i ruralnih sredina nišavskog, jablaničkog, pirotskog i pčinjskog okruga (Niš, Aleksinac, Svrljig, Jelašnice, Gadžin Han, Vlasotince, Leskovac, Vranje...). Deklaraciju o osnivanju Klastera ženskog preduzetništva, umetničkih i starih zanata Južne Srbije potpisalo je 36 žena - učesnica projekta tokom meseca septembra 2017. godine u Nišu.

Nakon modula, sa učesnicama je radila mentorka - ekspert iz oblasti dizajna i tekstila, čiji je zadatak bio da radi na razvoju inovativnih idejnih rešenja za nove proizvode. Izložba „Talenat je u našoj prirodi“ je finale projekta sa prikazom konkretnih rezultata tj. idejnih rešenja baziranih na starim zanatima pretočenim u upotrebne vrednosti. Proizvodi učesnica projekta mogu se naći u prodaji u okviru e-kataloga UPŽ Srbije, na sajtu www.poslovnezene.org.rs.

Projektne aktivnosti su imale za cilj da doprinesu unapređenju ekonomskog razvoja i da utiču na probleme nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama na jugu Srbije kroz podršku samozapošljavanju u sektoru usluga i turizma. Krajnji korisnici projekta su bile, postojeće preduzetničke firme mlađih kategorija vlasnica MSPP, MSP pod upravom i u (su)vlasništvu žena kao i potencijalne preduzetnice.

„Osim cilja da doprinesemo unapređenju ekonomskog razvoja i da utičemo na problem nezaposlenosti mladih žena u nerazvijenim opštinama, glavni cilj projekta je bio usmeren ka stvaranju novih mogućnosti (samo) zapošljavanja i smanjenju migracija iz ruralnih područja kroz osnaživanje žena u preduzetništvu. Radne aktivnosti realizovane u okviru projekta su imale za cilje da podstiču očuvanje kulturne tradicije, povećanje kvaliteta proizvodnje, mogućnost učestvovanja na domaćem i inostranom tržištu kao i ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim i gradskim sredinama projektnog područja“, izjavio je Dejan Vratonjić, CIM savetnik za poslovni razvoj,  Udruženje poslovnih žena Srbije .

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!