Društvo

Svetski dan socijalne pravde

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov otvorio je, na Svetski dan socijalne pravde, skup „Beskućništvo – rešavanje pitanja ličnih dokumenata na putu ka društvenoj uključenosti“.

Žigmanov je rekao da, težeći humanom društvu po meri svih ljudi koji u njemu žive i poštujući solidarnost i odgovornost, negujemo dostojanstvo svih svojih građana i obezbeđujemo jednake šanse za napredak i razvoj, ne zaboravljajući najugroženije i najranjivije društvene grupe, koje bez pomoći šire društvene zajednice ne bi mogle da reše svoje osnovne egzistencijalne probleme.

Ministar je dodao da se socijalna pravda ogleda i kroz dijalog, osvetljavanjem svih ovih problema, usvajanjem najboljih rešenja i primenom mera za njihovo prevazilaženje.     

Na skupu je usvojena Saglasnost o postupanju u kojoj se Ministarstvo obavezuje da će organizovati sastanke sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u cilju bržeg rešavanja pitanja ličnih dokumenata osoba i u situaciji beskućništva. 

Uvodna izlaganja imali su sekretarka Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda Aleksandra Čamagić, narodna poslanica i zamenica predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova NSRS Nataša Tasić Knežević, narodna poslanica i članica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva NSRS Olja Petrović, zamenica Zaštitnika građana Nataša Tanjević, pomoćnica načelnika Uprave za upravne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Suzana Stanić Carević, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić i predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Slađana Čabrić. 

Ministar Žigmanov i sekretarka Čamagić obišli su i Prihvatilištu za decu Beograd i upoznali se sa uslovima boravka dece u njemu.

Treći po redu društveni dijalog na temu beskućništva organizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Gradskim sekretarijatom za socijalnu zaštitu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!