Trgovina

Svetske kompanije zbog koronavirusa mogle bi da izgube 50 milijardi dolara

Prema procenama Agencije UN za trgovinu i ekonomski razvoj (UNCTAD), koronavirus usporava svetsku trgovinu, što bi moglo da rezultira padom izvoza u iznosu od 50 milijardi američkih dolara u globalnim lancima.

Kina je centralno proizvodno središte mnogih globalnih poslovnih operacija, pa usporavanje kineske proizvodnje utiče na bilo koju zemlju u zavisnosti od toga koliko su njene industrije zavisne od kineskih dobavljača, navodi UNCTAD.

Prema procenama UNCTAD-a, najugroženiji sektori uključuju precizne instrumente, mašine, automobilsku i komunikacijsku opremu, prenosi Tanjug.

Među najugroženijim ekonomijama, procenjuje UNCTAD, su Evropska unija (15,6 milijardi dolara), Sjedinjene Države (5,8 milijardi dolara), Japan (5,2 milijarde dolara), Republika Koreja (3,8 milijardi dolara), kineska provincija Tajvan (2,6 milijardi dolara) i Vijetnam (2,3 milijarde dolara).

UNCTAD je saopštio da su procenjeni globalni efekti COVID-19 podložni promenama u zavisnosti od zadržavanja virusa i promena u izvorima snabdevanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!