Industrija

Svetska modna industrija godišnje ostvaruje više od 3 triliona dolara prihoda

Uprkos činjenici da modu i danas doživljavamo kao industriju zabave i pobočnu privrednu granu, koja ne utiče značajno na privredni rast i društveni proizvod, podaci Svetskog ekonomskog foruma govore sasvim drugačije:

Uprkos činjenici da modu i danas doživljavamo kao industriju zabave i pobočnu privrednu granu, koja ne utiče značajno na privredni rast i društveni proizvod, podaci Svetskog ekonomskog foruma govore sasvim drugačije:

-  Svetska modna industrija generiše više od 3 triliona dolara godišnjeg prihoda, a procenjuje se da će ta cifra do 2025. godine porasti i na više od 5 triliona dolara godišnje – retke su industrije koje se mogu pohvaliti ovakvim rastom!

-  Modna industrija zapošljava više od 60 miliona ljudi širom sveta.

-   Iako žene čine čak 68 odsto radne snage u modnoj industriji i čak 85 odsto  baza lojalnih i stalnih potrošača, svega 25 odsto mesta u upravnim odborima modnih i luksuznih brendova čine žene!

Ništa manje ne iznenađuje i podatak da svega 7 od 50  najpoznatijih svetskih brendova vode žene!

Ipak, ono što danas gledamo u modnoj industriji – kroz komunikacijske kampanje, marketinške pristupe i pojavnost svakog oblika - govori da je 2017. godina bila upravo godine u slavu žene i da će se taj trend nastaviti i nadalje. 

Trend je, po definiciji, reč koja označava težnju, tendenciju razvoja, opštu sklonost. Dakle, kada govorimo o trendovima u komunikaciji u modnoj industriji, govorimo o razvitku sklonosti ka načinu na koji komuniciramo identitet i vrednosti modnog brenda. Kreirajući komunikaciju i sadržaj koji tom komunikacijom deli, brend uspostavlja odnos sa svojim pratiocima i potrošačima negujući uzajamnost i poverenje. Isto tako, brend prenosi i poruke, koje uočava u svom okruženju, povezujući se i inicirajući zajednički rast i razvoj.

Vizuelne komunikacije postale su dominantne prethodnih godina, što je modnoj industriji dalo dodatno ubrzanje, jer je i ona sama po svojoj prirodi deo vizuelnog izraza svake osobe. Trend postavljen par godina unazad, ima tendenciju da 2018. godine doživi svoj procvat, sudeći po Chanell i Dior modnim brendovima, čije su kampanje tokom 2017. godine, svaka na svoj način, usmerene na žensku moć i snagu.  Modna industrija prva je, na globalnom planu, fokus skrenula sa izgleda žene na druge osobine njenog bića. Zbog toga je na modnoj sceni u porastu raznolikost svake vrste – raznolikost rasa, raznolikost konfekcijskih brojeva (primetan je rast broja manekenki i kampanja koje se obraćaju punijim damama), raznolikost godišta – broj manekenki i modela starosne dobi 50+, takođe je u porastu.

Raznolikost je globalna realnost, koju sve više brendova uči da prihvata i komunicira u javnosti, a jedan od domaćih primera svakako je i modna kuća Luna, koja se savršeno uklapa u predviđene trendove svojom filozofijom i usmerenošću na jedinstvenu i unikatnu ličnost dame, koja nosi njihove modele, spajajući u sebi naizgled nespojivo - snagu i nežnost, ženstvenost i odlučnost.

I 2018. godine žena je, kao ličnost, u prvom planu. Ne samo nežna i ženstvena, već i jaka, borbena na polju koje je sama izabrala. Njena snaga je ta koja pleni, a njena pojava je ta koja sve to izražava.

 

Anica Novak & Nataša Pavlović Bujas

Blumen group – agencija za tržišno pozicioniranje i poslovno savetovanje

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!