Razvoj

Svetska ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara

Međunarodna trgovina smanjila se u sva četiri tromesečja prošle godine, a padovi su intenzivirani i u ovoj usled pandemije koronavirusa.

Zbog toga je svetska ekonomija u gubitku od najmanje 126 milijardi dolara, pokazuje novo istraživanje Međunarodnog trgovinskog centra (ITC).

Prema izveštaju ITC-a, kineski izvoz je u februaru ove godine potonuo oko 21 odsto u odnosu na godinu ranije. Iako se Kina u martu malo oporavila, pandemija je počela da pogađa izvoz iz drugih zemalja.

Blokade u Kini, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) imale su najveći uticaj na međunarodnu trgovinu, jer su ove tri ekonomije, kako se navodi u istraživanju, glavni igrači u globalnim lancima snabdijevanja, pa su stoga važni uvoznici sirovina, djelova i komponenti, prenosi B92.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici će izgubiti više od 2,4 milijarde dolara u globalnom lancu izvoza, a više od 70 odsto tih gubitaka povezano je s privremenim kršenjem lanca snabdevanja s EU.

Prema podacima ITC-a, tri glavna trgovačka centra - Kina, SAD, EU, čine 63 odsto uvoza svetskog lanca snabdevanja i 64 odsto izvoza. Stoga ICT navodi da je globalna ekonomija izgubila najmanje 126 milijardi dolara usled pandemije.

U izveštaju se navodi i da je pandemija ozbiljno pogodila više od 55 odsto svih malih i srednjih preduzeća.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!